‘Vrouwenvleugel’ wordt ‘de Ludgerus’

DIDAM – Het ‘HETO complex’, ook wel ‘Vrouwenvleugel’ genoemd, op de hoek van de Ludgerusstraat en de Kardinaal de Jonglaan in Didam heeft een nieuwe naam. De bewoners van wijk ‘de Kom’ hebben in een enquête voor ‘de Ludgerus’ gekozen.

vrouwenvleugelDe enquête is in mei door het wijkplatform ‘de Kom’ gehouden. Daarop kwamen 32 inzendingen binnen. In overleg met woningcorporatie Laris, eigenaar van het gebouw, en de Oudheidkundige Vereniging Didam zijn er aan de bewoners vervolgens drie namen voorgelegd waaruit ze konden kiezen. Dat waren ‘’t Raaijlan’, ‘’t Hoge Veld’ en ‘de Ludgerus’. De eerste twee namen hebben een historische betekenis. Toch koos een ruime meerderheid voor ‘de Ludgerus’.

Deze naam wordt vermoedelijk eind juni op het gebouw gezet. “Een grote verrassing was dat de letters ‘Ludgerus’, die ooit aan de gevel van de voormalige Ludgerusschool prijkten, nog aanwezig zijn”, zegt Gerard Lamers, voorzitter van het wijkplatform. “Door de toenmalige onderhoudsman Bart van Onna van het RK schoolbestuur zijn de letters met instemming van het toenmalige hoofd van de Ludgerus van de gevel gehaald. Hij had ze netjes in een doos opgeslagen.” De letters verkeren nog in een prima staat en kunnen zo weer worden hergebruikt.

Eind jaren zeventig kreeg ‘de Ludgerus’ een nieuwe naam, Het Kompas, omdat de school toen werd samengevoegd met BS ‘de Wegwijzer’. Het schoolgebouw is inmiddels gesloopt en heeft een nieuwe plek gekregen in de Brede School Zuid (Zuidzon) in Kerkwijk.