Vitrinekast voor standaardvaandel seniorenschutterij

DIDAM – Het standaardvaandel van Seniorenschutterij Meulenvelden is voortaan niet alleen tijdens het schuttersfeest, maar het hele jaar zichtbaar. De gebroeders Geert en Bart van Onna maakten een vitrinekast voor het vaandel, die sinds vorige week in de hal van het woonzorgcentrum staat. Hans en Nienke Hansen zorgden voor een passende achterwand.

De vitrinekast voor het standaardvaandel met de foto op de achtergrond.
De vitrinekast voor het standaardvaandel met de foto op de achtergrond.

De kast werd vrijdag tijdens het seniorenschuttersfeest door de ereleden Regien van Hal en Bertus Vierwind onthuld. “Het standaardvaandel is het belangrijkste stuk van de schutterij”, weet Bart van Onna. “Tot vrijdag stond het vaandel van de seniorenschutterij echter bij mij op zolder en kwam het er alleen voor het schuttersfeest af. Met behulp van donaties, sponsoren en vrijwilligers hebben we er voor gezorgd dat het nu een mooie plek heeft gekregen.”

Het vaandel is twee jaar oud en werd in 2013 deels met eigen geld en bijdragen van sponsoren en de Albertusstichting aangeschaft. “Pastoor Aarsen heeft het ingewijd”, zegt beschermheer Harry Ketels. “Het oude vaandel is in 2001 nog door mij onthuld. Ik was toen net Europees schutterskoning geworden.”

Foto
De vitrinekast wordt omlijst door een grote foto van schutterij De Eendracht en muziekvereniging De Club uit ongeveer 1900. De foto is waarschijnlijk ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de verenigingen bij het oude café van Vlemminx (later Heijmen en Uniek) genomen. “Het past in de stijl zoals we heel Meulenvelden hebben ingericht”, vertelt Nienke Hansen. “In het hele gebouw hangen dit soort foto’s van het oude Didam. Een foto van de oudste schutterij van Didam vonden we voor deze plek het meest toepasselijk.”