Vijftien mannen uit de kleren voor Bergh in het Zadel

DIDAM/’s-HEERENBERG – Vijftien mannen gingen onlangs uit de kleren voor Bergh in het Zadel. De mannen, die volgend jaar ook meedoen aan de fietstocht van de stichting, staan met ontbloot bovenlijf afgebeeld op een verjaardagskalender. Daarmee willen ze minstens 10.000 euro ophalen voor de kankerbestrijding.

Varkenshouder Gerard Holleman is het gezicht van de maand maart. Foto Dies Goorman

De mannenkalender is een initiatief van Riny Derksen en Karolien Hupkes. De twee haalden vorig jaar ook al bijna 7000 euro op voor de stichting met Peeske4Kids, één van de site-events van het NK Wielrennen in Montferland. “We willen ons graag inzetten voor de kankerbestrijding”, zegt Hupkes. “Daarom verzinnen we elk jaar een nieuwe actie. Zo hebben we ook al een paar keer de Alpe d’HuZes gefietst en doen onze mannen in 2019 mee aan de fietstocht.”

Verhalen
Die mannen, Harry Derksen en Bert Willems, staan ook afgebeeld op de kalender. Derksen als wegkapitein en Willems als het gezicht van de maand december. “We hadden vijftien mannen, die we graag wilden portretteren, maar er zijn natuurlijk maar twaalf maanden”, vertelt Riny Derksen. “Daarom hebben we ook twee pagina’s met bijzondere verhalen in de kalender geplaatst. Hierop staan de vaders met hun zonen Frank en Thijs Verhagen en Michel en Ids Elshof afgebeeld. Zij vertellen waarom ze in 2019 meedoen aan de fietstocht van Bergh in het Zadel.”

Michel en Ids Elshof uit Kilder fietsen bijvoorbeeld voor hun vriend Edwin Engelen. Engelen reed de Klaver4tocht in 2015 voor zijn zus, die aan kanker was overleden. In de voorbereiding op de tocht werd bij hem echter ook kanker geconstateerd. Hij fietste toch mee, maar overleed een paar maanden later eveneens aan de ziekte. Michel en Ids dragen op de kalender symbolisch de fiets, waarop Edwin in 2015 de tocht reed.

Motivatie
Zo heeft iedere wielrenner op de kalender kort verwoord wat zijn motivatie is om zich in te zetten voor Bergh in het Zadel. Voor Bert Willems kwam de ziekte drie jaar geleden wel heel dichtbij. “Karolien kreeg in 2015 de diagnose borstkanker”, schrijft hij. “Ik weet hoe de ziekte je wereld op de kop kan zetten, ook voor je gezin. Daarom moeten wij kanker de wereld uit trappen! Voor Karolien is het inmiddels een extra motivatie om dit soort acties te blijven organiseren.”

Hovenier Wilco Thomassen is het gezicht van de maand mei. Foto Dies Goorman

Alle mannen op de kalender zijn gefotografeerd door Dies Goorman uit Beek. Zij zette de wielrenners zo op de foto dat ook duidelijk is welk vak ze uitoefenen. Varkensboer Gerard Holleman uit Babberich poseert bijvoorbeeld met een biggetje in zijn armen. “Ik ben geen fotomodel, maar ik vind het resultaat geweldig”, zegt hij. Holleman fietst de monstertocht dit jaar voor het eerst. “Als sportieve uitdaging voor mezelf, maar vooral voor het goede doel. Ook ik heb de ziekte al een paar keer van dichtbij meegemaakt. Het is mooi dat je op deze manier iets voor de kankerbestrijding kunt doen.”

De verjaardagkalender is volledig gesponsord en kost (minimaal) 10 euro. De opbrengst gaat volledig naar Bergh in het Zadel. De kalender is onder andere verkrijgbaar bij Smouzen en Hip & His in ’s-Heerenberg, Primera de Moriaan en Kampioensbakker Paul Berntsen in Didam en Daily Mode in Doetinchem.

Lees ook ‘Verjaardagskalender voor Bergh in het Zadel‘.