VIDEO: 242 ‘bikkels’ duiken water Nevelhorst in

DIDAM – Traditioneel vond op 1 januari in het baggergat in Didam de Nieuwjaarsduik plaats. Liefst 242 ‘bikkels’ doken er gistermiddag het koude water (6 graden) van de Nevelhorst in.

Dé duik van het oosten werd in 2018 voor de twintigste keer gehouden. Tot en met 2003 was de organisatie in handen van een vriendengroep. Daarna namen Harry Derksen en Harry Peters het over, waarbij ze worden gesteund door carnavalsvereniging De Geinsköp en triatlonvereniging Triathliem. “Alleen in 2001 is het evenement afgelast, omdat er toen een dikke laag ijs op het baggergat lag”, zegt Harry Peters.

Net zoals in voorgaande jaren sprongen er op nieuwjaarsdag weer hele gezinnen het water in. De jongste deelnemer was de 4-jarige Viba Ouwersloot en de oudste Frans Otten (73), beiden uit Didam. De 69-jarige Dorry Hunting uit Didam was de oudste deelnemende vrouw. “Maar er waren ook veel duikers van buiten het dorp”, vertelt Peters. “Uit Beek, Duiven, Zevenaar, Angerlo en zelfs uit Duitsland.”

Naast de duikers kwamen er ook honderden toeschouwers naar de Nevelhorst. Zij konden na afloop allemaal genieten van een beker glühwein van partycentrum Plok en een oliebol van kampioensbakker Paul Berntsen.

Hieronder een fragment van de 20ste Nieuwjaarsduik in het baggergat, gefilmd door Wim Lubbers.