Victoria wil met schooltoernooi volleybaldrempel verlagen

DIDAM – Na een dipje krabbelt volleybalvereniging Victoria uit Didam weer langzaam uit het dal. Telde de vereniging twee jaar geleden nog ‘maar’ 115 leden, inmiddels zijn dat er bijna 140. Victoria wil echter meer, vooral jeugd. Daarom houdt ze vrijdag wederom een jeugdvolleybaltoernooi voor de oudste basisschoolgroepen.

Jeugdvoorzitter Lex van Iersel organiseert het toernooi in samenwerking met combinatiefunctionaris Marloes Giezenaar.

Jeugdvoorzitter Lex van Iersel organiseert het toernooi in samenwerking met combinatiefunctionaris Marloes Giezenaar.

“We doen heel erg ons best om er nieuwe jeugdleden bij te krijgen, maar dat is niet makkelijk”, weet jeugdvoorzitter Lex van Iersel. “Voetbal trekt, hele straten voetballen tegenwoordig. Jongens, meiden, iedereen lijkt voor voetbal te kiezen. Dat is goed voor de voetbalclubs, maar gaat een beetje ten koste van de andere verenigingen. Met dit toernooi willen we laten zien dat volleybal ook heel leuk is. Veel kinderen kunnen in deze sport misschien wel beter hun ei kwijt dan in voetbal.”

Victoria houdt het toernooi in samenwerking met combinatiefunctionaris Marloes Giezenaar. Zij verzorgde de voorbereidende volleyballessen op de scholen en probeerde zoveel mogelijk kinderen warm te maken voor het toernooi. “Bijna alle scholen in Didam, Loil, Nieuw-Dijk en Beek doen mee”, vertelt Giezenaar. “Er hebben zich inmiddels twintig teams ingeschreven.”

Laagdrempelig
Doel van het toernooi is om de kinderen een leuke en sportieve middag te bieden. Om de drempel om te gaan volleyballen wat te verlagen, zijn speciaal voor het toernooi de spelregels wat aangepast. “Tijdens eerdere toernooien speelden we altijd met zes tegen zes”, zegt Van Iersel. “Nu maken we het veld wat kleiner en bestaat een team nog maar uit vier spelers, waardoor er wat meer spelbeleving komt. Zo wordt het spelletje nog leuker en hopen we de stap naar de vereniging kleiner wordt.”

Victoria richt zich ook bewust op de groepen 5, 6, 7, en 8 van het basisonderwijs. “Als kinderen heel jong zijn, is het moeilijk om ze aan het volleyballen te krijgen”, weet Giezenaar. “De oog-handcoördinatie is dan nog niet zo goed. Vanaf een jaar of 8 wordt het vangen en gooien makkelijker. Bovendien zijn jonge kinderen snel afgeleid. Bij voetbal kom je daar nog wel mee weg, maar als je tijdens het volleyballen de bal niet vangt, is het spel afgelopen.”

Door de organisatie van het schooltoernooi hoopt Victoria vooral meer jongens bij de club te krijgen. Ze heeft drie meidenteams, maar een jongensteam ontbreekt al jaren. “Gelukkig hebben we wel weer een herenteam”, zegt Van Iersel. “Jongens aan het volleyballen krijgen, blijft lastig. Wellicht is dit toernooi een eerste aanzet om een jongensteam op de been te brengen. Al worden er maar een paar enthousiast, misschien nemen zij hun vriendjes dan wel mee naar het volleybalveld.”

Toernooi
Het jeugdvolleybaltoernooi van Victoria vindt vrijdag 24 oktober van 9.30 tot 15 uur plaats in sporthal ‘de Muizenberg’ in Didam. ‘s Morgens spelen de kinderen uit de groepen 5 en 6 tegen elkaar, vanaf 12.30 uur is het tijd voor de groepen 7 en 8. Voor meer informatie kunnen belangstellenden mailen naar jeugd@volleybalvereniging-victoria.nl. Ook kan er worden gekeken op de website www.volleybalvereniging-victoria.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.