Verse maaltijd uit eigen keuken voor gasten van De Averhof

BEEK – Vandaag werd er door de deelnemers aan de open eettafel in De Averhof in Beek voor het laatst een stoommaaltijd genuttigd. Morgen krijgen ze voor het eerst een vers driegangen menu uit de nieuwe keuken van het gemeenschapshuis voorgeschoteld. ‘Chef-kok’ José Hendricksen gaat dinsdag voor zo’n 25 gasten alvast proefkoken.

Henk ter Voert en vrijwilligster Anita Derksen in de nieuwe keuken van De Averhof.

Naast de zes vaste eters zijn hiervoor de bewoners van de zestien appartementen bij De Averhof uitgenodigd. Zij worden getrakteerd op een zondags soepje met vlees en ballen, gekookte en gebakken aardappelen, gestoofde witlof, boontjes met spekjes, uien en champignons, sla en appelmoes, een varkenshaasje met champignonroomsaus en een eenvoudig verrassingstoetje na.

“We serveren elke dinsdag in twee soorten aardappelen en twee soorten groenten”, zegt Hendricksen, die de maaltijden met een aantal vrijwilligers bereidt. “Deze keer is het vrij uitgebreid, maar we koken niet altijd zo luxe. Maar wel altijd vers uit eigen keuken en van een goede kwaliteit.”

Voordat de keuken op 2 november officieel wordt geopend, komt volgende week ook nog een aantal bewoners van de seniorenwoningen aan de Pater Gerritsenstraat en Kleefsestraat proefeten. “Zij maken ook gebruik van de faciliteiten van De Averhof”, zegt Henk ter Voert, voorzitter van de lokale KBO. De Katholieke Bond voor Ouderen in Beek, Loerbeek en ’s-Heerenberg is sinds twee jaar beheerder van De Averhof.

Kosten
Ter Voert: “De eerste twee keer bieden we de maaltijd gratis aan. Na de opening in november nodigen we ook onze overige KBO-leden uit voor de open eettafel. De gasten betalen tot het einde van het jaar 5 euro per maaltijd. Op 1 januari willen we vervolgens met een vaste groep van 25 mensen wekelijks samen eten. Een maaltijd, inclusief drankje, kost vanaf dat moment waarschijnlijk 7,50 euro. Wij moeten natuurlijk ook onze inkopen doen.”

Op Tweede Kerstdag wil de KBO nog wel een groep van maximaal veertig mensen uitnodigen voor een gratis maaltijd. “Mensen die met kerst alleen moeten eten of eenzaam zijn, willen we graag een diner aanbieden. Die activiteit is niet aan leeftijd gebonden en mensen hoeven ook geen lid te zijn van de KBO. Wie interesse heeft of iemand kent die hiervoor in aanmerking komt, kan zich aanmelden.”

Maandagmiddag werd er voor het laatst een stoommaaltijd van Welcom geserveerd aan de open eettafel in De Averhof.

Nieuwe keuken
Met de nieuwe keuken wil de KBO de open eettafel weer nieuw leven inblazen. De animo voor de gezamenlijke maaltijden, verzorgd door welzijnsorganisatie Welcom, liep de laatste jaren steeds verder terug. Waar ooit 25 mensen meeaten, zitten er nu wekelijks nog maar zes of zeven gasten aan de dis.

“Een paar jaar geleden ben ik naar een avond in Arnhem geweest van de Vereniging voor Kleine Kernen over leefbaarheidssubsidies”, weet Ter Voert nog. “Zij vertelde dat er nog genoeg geld op de schap lag voor initiatieven als De Averhof. Ik heb toen iemand van de vereniging uitgenodigd om eens in Beek te komen kijken of er wellicht nog geld was voor één van onze initiatieven. Die zei ‘waarom verbouw je de badkamer niet tot keuken en ga je hier zelf je verse maaltijden voor de open tafel bereiden’.”

Dat idee werd direct door de KBO opgepakt. Bij de verbouwing van de voormalige bibliotheek in De Averhof tot twee appartementen werd de aannemer gevraagd ook een tekening te maken voor een keuken op de plek van de nog aanwezige badkamer. “Bij de provincie Gelderland hebben we hiervoor een subsidieaanvraag ingediend. In juni van dit jaar hebben ze ons een bedrag van 20.000 euro toegekend, driekwart van de kosten voor de nieuwe keuken. De rest van het geld hebben we zelf bijgelegd.”

Opening
Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland is daarom op 2 november ook uitgenodigd om de officiële openingshandeling te verrichten. “Het idee is om haar het bordje met de nieuwe naam van de keuken te laten ophangen”, zegt Ter Voert. “Deze gaat ‘De Keukenhof’ heten, verwijzend naar De Averhof.”