Verregend Fluisterwoud en kunstmarkt ‘Mechteld’ opnieuw opgetuigd

’s-HEERENBERG – De kunstmarkt werd ‘wat gewoontjes’ en het Fluisterwoud moest na de verregende zaterdag vorig jaar deels opnieuw worden opgebouwd. Beide activiteiten zijn voor het komende Mechteld ten Ham weekend dan ook flink ‘gepimpt’ en krijgen een iets andere invulling.

Aukje Vogel en Roekje Wieken hingen voorbijgangers tijdens het Mechteld ten Ham weekend vorig jaar een vliegeltje om. “Voor de euveltjes en de narigheid.”
Aukje Vogel en Roekje Wieken hingen voorbijgangers tijdens het Mechteld ten Ham weekend vorig jaar een vliegeltje om. “Voor de euveltjes en de narigheid.”

Ook de streekproducten markt, op zaterdag 22 en zondag 23 augustus, is nieuw en zaterdagavond zorgen DJ’s van Radio 538 voor de muziek op het Stadsplein. “De opzet is hetzelfde gebleven, sommige onderdelen zijn alleen anders aangekleed”, vertelt Arjen Houdijk, sinds eind 2011 voorzitter van de Stichting Mechteld ten Ham.

Gouden Handen
In plaats van de kunstmarkt staat nu bijvoorbeeld Gouden Handen Creatief Herleeft op het programma, waarbij de organisatie zich heeft laten inspireren door de activiteiten in het vroegere creatieve centrum. “Veel Nederlanders, maar ook Duitsers kennen ’s-Heerenberg van Gouden Handen”, weet Houdijk. “Creativiteit, kunst, mensen met paranormale gaven, oertijd, verzameling, kermis en kaarsen speelden een belangrijke rol in het voormalige klooster. Die kernwaarden komen nu terug in het programma van Gouden Handen Creatief Herleeft.”

Zo is er zaterdagmiddag graffitikunst van Frank Masseling, keert de kermis terug en zijn er op het terras van Heeren Dubbel en achter het oude gemeentehuis optredens van troubadour André van Gessen, de Eternal Singers en ZiPPA met Joep Hopstaken. Een stadsomroeper houdt de bezoekers op de hoogte van het programma en zorgt voor wat reuring in de binnenstad.

Gilde
Reuring wordt er ook gemaakt door het broederschap St. Antoniusgilde uit ’s-Heerenberg. Leden van het gilde zorgen dit jaar voor een passende opening en afsluiting van het Fluisterwoud. “Het Fluisterwoud heeft nu vier kleine ingangen, waar mensen van het gilde de kinderen en ouders ontvangen”, zegt Margret Houdijk, artistiek verantwoordelijk voor de invulling van het Fluisterwoud.

“Na afloop leiden ze de koning en de ijskoningin met hun hofhouding bovendien het woud uit. Onder begeleiding van onder andere de trommelaars en vendeliers worden de kinderen weer teruggebracht naar de ‘andere wereld’. Het gilde neemt iedereen mee de stad in, waar een vendelhulde wordt gebracht. Zo willen we het Fluisterwoud officieel afsluiten.”

Bij ijssalon Macellaio in 's-Heerenberg is in het kader van het Mechteld ten Ham weekend spinnenijs verkrijgbaar. Foto Jan Helmink
Bij ijssalon Macellaio in ‘s-Heerenberg is in het kader van het Mechteld ten Ham weekend spinnenijs verkrijgbaar. Foto Jan Helmink

In het Fluisterwoud komen de kinderen veel oude bekenden tegen, maar ook nieuwe personages. Die worden aangekleed door Cindy van Baaren en Gemma Hessling, beiden verantwoordelijk voor de kostuums. Margret Houdijk: “De kostuums die er nog waren, zijn opgeknapt. Verder zijn er nieuwe kostuums, pruiken en hoeden gemaakt. De hoeden zijn echt fantastisch. Ook hebben we veel paraplu’s gepimpt. Mocht het regenen dan blijven de personages in elk geval droog.”

Bij de aankleding van het Fluisterwoud is eveneens rekening gehouden met het slechtweerscenario. “We gebruiken geen karton of papier-maché meer”, zegt Margret. “Dat is vorig jaar allemaal kapot geregend. Veel dingen zijn gerenoveerd, zoals het kasteel, de ketel en de paddenstoelen. Maar we hebben ook veel nieuwe dingen, als het limonadelab, het trollenvoelspel en de togglebaan. We geven echter nog niet teveel prijs. We willen de bezoekers van het Fluisterwoud graag verwonderen en verbazen. Iedereen moet zaterdagmiddag gewoon komen en zich laten verrassen.”

Informatie
Het Mechteld ten Ham weekend wordt vrijdagavond geopend bij Gertrudis. Het programma op de zaterdag begint om 11 uur met Gouden Handen Creatief Herleeft en eindigt ’s avonds met het muziekspektakel van de Radio 538 DJ’s op het Stadsplein. De zondag begint om 12 uur en wordt om 16.45 uur afgesloten met het ‘verbranden’ van Mechteld op de brandstapel. Alle informatie en het complete programma staan op de website www.mechteldtenham.nl. Volg het laatste nieuws over het evenement op www.facebook.com/mechteldtenham.