Verrassend concert voor Bergh in het Zadel bij De Snor

’s-HEERENBERG – Traditiegetrouw organiseert Agnes Verschuur uit ‘s-Heerenberg een paar keer per jaar een concert van een paar – veelal – jonge muzikanten, waarvan de opbrengst is bestemd voor Bergh in het Zadel. Dit keer moest ‘jong’ wel heel letterlijk genomen worden, want als heel speciale verrassing trad de 13-jarige Yara Beeks uit Doetinchem op.

The Whispering Tree. Foto Theo Sommers

Agnes Verschuur hoorde haar kort geleden zingen tijdens het Nieuwscafé in Doetinchem en vroeg haar om enkele liedjes in ’s-Heerenberg ten gehore te brengen. Het werd een heel mooie verrassing, want het door haar gezongen ‘Halleluja’ maakte al diepe indruk, maar het eigen lied ‘Lovely Day’ bezorgde de toeschouwers helemaal kippenvel. Een volwassen stem in een heel jong lichaam. Yara wil mee gaan doen aan talentenjachten en zou wel eens heel ver kunnen komen.

Na het ‘voorprogramma’ was het de beurt aan The Whispering Tree, een Frans-Amerikaans duo, bestaande uit singer-songwriter Eleanor Kleiner en multi-instrumentalist Elie Brangbour. Kleiner, de zangeres, vormde dan wel het Amerikaanse deel van het duo, maar gelukkig had ze Engelse roots. De Engelse zang was perfect te verstaan, zonder het doorgaans Amerikaanse ‘geknauw’ waardoor meestal veel van de tekst verloren gaat.

In een goed bezette zaal De Foyer bracht het duo een afwisselend programma van voornamelijk luisterliedjes van zichzelf of bekende songs als Somewhere over the Rainbow en Groundcontrol to Major Tom. Maar ook eigen liedjes over simpele zaken als een verhuizing, waarbij je merkt hoeveel overbodige dingen je hebt. En er waren liedjes over het milieu, de kakkerlakken in New York, waardoor ze, als niet-stadmensen, naar een klein stadje vlakbij New York zijn verhuisd. Het tweetal kent geen Nederlands, ze wisten alleen wat ‘rijke stinkerd’ was.

Na het optreden in ’s-Heerenberg, waar ze volgend jaar terug zullen komen, trekt The Whispering Tree door Europa voor optredens in verschillende landen. Na die tour gaan ze voor een korte vakantie naar Engeland en keren ze vervolgens terug naar Amerika.

Het volgende concert van Agnes Verschuur, die woensdag 250 euro voor Bergh in het Zadel overhield, wordt een Schots-Keltisch feestje. Op 11 oktober treedt, opnieuw in de zaal van De Snor, namelijk het echtpaar Steven en Pernille Quiggs weer op.