Vernieuwd Diems Bier ‘zachter’ van smaak

DIDAM – De smaak van Diems Bier is iets aangepast. Het eerste Didamse speciaalbiertje behoudt zijn stevige bite, maar de afdronk is minder bitter geworden. ,,We hebben twintig procent minder citrushop toegevoegd, waardoor het een zachtere smaak heeft gekregen’’, zegt Nick Pollmann. Het vernieuwde speciaalbiertje is vanaf de Diemse kermis verkrijgbaar.

Het vernieuwde biertje (vooraan) is lichter van kleur dan de eerste versie.

Het vernieuwde biertje (vooraan) is lichter van kleur dan de eerste versie.

Na de lancering op zaterdag 5 april bij Jan&Jan kregen de bedenkers van Diems Bier, Nick Pollmann en Edwin te Dorsthorst, over het algemeen positieve reacties op hun brouwsel. Duizenden flesjes met het gerstenat gingen inmiddels over de toonbank. Toch was er ook een kritische noot.

,,Mensen vonden het te zwaar’’, weet Pollmann. ,,De bittere nasmaak bleef te lang hangen. Die kritiek hebben we ons ter harte genomen en samen met de brouwer hebben we gekeken naar de hopsoort. We hebben nu twintig procent minder citrushop gebruikt en een andere hopsoort toegevoegd. Zo blijft het een stevig biertje, maar beter doordrinkbaar. Het bier is ook veel helderder geworden.’’

Brouwerij
Diems Bier wordt gebrouwen door Steve Gammage van brouwerij Rodenburg in Rha. Hij bepaalde samen met Te Dorsthorst en Pollmann het recept voor het lokale biertje. ,,Wij staan nog steeds honderd procent achter ons product’’, zegt Pollmann. ,,Maar je moet ook luisteren naar wat de Didammer wil. Vooral jongeren vonden het te bitter. Het vernieuwde bier heb ik inmiddels aan mijn vrienden laten proeven en nu vindt iedereen het lekker. Ik denk dat we de juiste balans hebben gevonden.’’

Waar in eerste instantie werd gedacht aan het brouwen van twee lichtingen per jaar, zo’n zesduizend flesjes van 33 centiliter, is Diems Bier nu al toe aan zijn derde lichting. ,,Op dit moment wordt de volgende duizend liter gebrouwen. Voor een dorpsbiertje gaat het boven verwachting. Zelfs in Zeddam wordt er al Diems Bier geschonken. Maar ook in Zevenaar, Duiven en Doetinchem zijn de eerste contacten gelegd en verwachten we binnenkort ons product te introduceren.’’

De herintroductie in het eigen Didam gebeurt tijdens de Diemse kermis, van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 oktober. ,,Dan zetten we ook de nieuwe tafelkaarten op tafel.’’

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.