Verfilming leven en werk Alan Turing in Filmhuis Didam

DIDAM – Filmhuis Didam heeft rond het weekend weer een tweetal films op de rol staan. Vrijdag draait The Imitation Game en maandag The Salt of the Earth. Beide films zijn om 20 uur te zien.

Alan Turing in The Imitation Game.
Alan Turing in The Imitation Game.

The Imitation Game is genomineerd voor acht Oscars, waaronder Beste film, regie en acteur. Een indrukwekkend drama over het leven en werk van Alan Turing (Benedict Cumberbatch). Deze briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper hielp met zijn werk de Tweede Wereldoorlog te verkorten en redde daarmee de levens van tienduizenden mensen. In het diepste geheim gaf hij leiding aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code, die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.

In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Met deze film krijgt één van de meest onbekende, maar immens belangrijke figuren uit de wereldgeschiedenis eindelijk de erkenning die hij verdient.

The Salt of the Earth
The Salt of the Earth is een portret van de wereldwijd gerenommeerde fotograaf Sebastião Salgado, bekend van projecten als ‘Workers’, ‘Other Americas’, ‘Africa’ en ‘Genesis’. De afgelopen 40 jaar heeft de Braziliaanse fotograaf door de continenten getrokken, in de voetsporen van een altijd veranderende mensheid. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen en ook een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood en exodus. Daarna begon hij aan de ontdekking van schitterende landschappen en wilde fauna en flora. Sebastião Salgado’s leven en werk worden onthuld door zijn zoon, regisseur Juliano Ribeiro Salgado, en door regisseur Wim Wenders.

Een kaartje voor de film kost 6 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang van de film open. Meer informatie staat op www.filmhuisdidam.nl.