Verborgen verhalen Huis Bergh verteld op Dag van het Kasteel

’s-HEERENBERG – Kasteel Huis Bergh viert op tweede pinksterdag de Dag van het Kasteel. Het thema van de dag is ‘verborgen verhalen verteld.

Voor volwassenen wordt het verhaal over Huis Bergh in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog verteld. Historicus Edwin Zweers neemt de bezoekers aan de hand van originele foto’s en filmpjes mee naar 23 maart 1945 en Operatie Plunder. Die operatie betekende de oversteek van de Rijn door Britse, Canadese en Amerikaanse eenheden en de hevige strijd die daarop volgde in een poging onder andere de toenmalige gemeente Bergh te bevrijden.

Zweers sluit zijn lezing van ongeveer twintig minuten bovenop de verdedigingstoren af. Het dak van het kasteel is een ideale plek om aan te wijzen waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld in grensstad ‘s-Heerenberg. De lezingen starten om 13 en 14.30 uur.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er in de oude middeleeuwse kelder meeslepende verhalen te beluisteren die te maken hebben met die kelder. Er is in al die jaren heel wat gebeurd in deze ruimte. De voorstellingen in de kasteelkelder duren twintig minuten en zijn om 12.45, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Voor zowel volwassenen als kinderen zijn de verhalen van de audiotour over de rijke historie, de bewoners van Huis Bergh en de bijzondere kunstverzameling te beluisteren. De audiotour voor kinderen gaat deze dag in première.

Het kasteel is open van 12.30 tot 16.30. Meer informatie staat op de website www.huisbergh.nl.