Veldwerkers OVD op pad met oude foto’s

DIDAM – De Oudheidkundige Vereniging Didam verzamelde in de loop der jaren duizenden oude foto’s. Zo kreeg ze tijdens de eeuwfeesten van Loil en Nieuw-Dijk complete fotoalbums aangeboden. Alle foto’s werden gescand en opgeslagen, maar de meeste bleven onbeschreven. Dus gaat de vereniging nu met een groep veldwerkers op pad.

Veldwerker Theo Aalders ging alvast aan de slag. Inmiddels heeft hij de foto’s van zeven adressen in Nieuw-Dijk beschreven en in de computer ingevoerd.

“Zij gaan op zoek naar de namen van de personen, die op de foto’s staan, de locatie waar de foto is gemaakt, wanneer en ter gelegenheid waarvan”, legt voorzitter Theo te Wil uit. “Hiervoor gaan ze terug naar de mensen, die de foto’s destijds hebben aangeleverd. Zo hopen we nog zoveel mogelijk informatie over de foto’s te verzamelen.”

Alle gegevens worden vervolgens in het computersysteem van de OVD gekoppeld aan een adres. Daarbij dient het straatnamenregister van 1 januari 1957 en de personen die daar toen woonden als basis. “Op die datum kregen de straten in de voormalige gemeente Didam een naam”, zegt Te Wil. “Daarvoor hadden de woningen alleen letters en nummers. A was bijvoorbeeld het dorp en het eerste huis van Nieuw-Dijk was F1.”

Naast de foto’s koppelt de OVD ook de overige historische informatie over de betreffende locatie aan het adres. Zoals de geschiedenis van het pand, stambomen, publicaties en bidprentjes. Te Wil: “Op die manier kunnen we straks met één druk op de knop alle beschikbare informatie over een adres opvragen.”

Veldwerkers
De groep veldwerkers bij de OVD bestaat inmiddels uit zo’n tien personen. Zij gaan de komende maanden op pad in Didam, Loil en Nieuw-Dijk en de buurtschappen Greffelkamp, Oud-Dijk en Holthuizen. De veldwerkers Theo Aalders en Cilia Looman liepen alvast op de troepen vooruit.

“Ik ben in april gestart in Nieuw-Dijk en heb tot nu toe van zeven adressen de gegevens compleet”, vertelt Aalders. “In 2011 zijn hier ontzettend veel foto’s verzameld voor het boek Nieuw-Dijk van A tot Z. Daarbij is mijn vrouw een Diekse en kan ik dus in geval van nood terugvallen op haar kennis. Als ‘import Diekse’ leer ik ook wat over de geschiedenis van het kerkdorp en de bewoners. Nu kan ik me in de toekomst meer mengen in de gespreken van mijn schoonfamilie over ‘oud’ Nieuw-Dijk.”

Ook Cilia Looman-Lanters begon al met het veldwerk. Voor de geboren Nieuw-Dijkse was een afbeelding van haar oma in het kwartaalblad van de OVD aanleiding om met de foto’s op pad te gaan. “Verder heb ik al foto’s van de familie Peters en Raben beschreven en ben ik nu bezig met een foto van dansschool Witjes uit de jaren ’60”, zegt ze. Het veldwerk bevalt haar prima. “Je kunt het doen wanneer je er tijd voor hebt. Ik krijg bovendien veel enthousiaste reacties van de mensen. Daarbij hoor je zo nog eens wat over de geschiedenis van je dorp.”

Interesse
Wie ook interesse heeft om veldwerk voor de OVD te doen, is altijd welkom bij de vereniging. Kom eens langs op maandagavond van 19 tot 21.30 uur in het vereniginggebouw van de OVD aan de Raadhuisstraat 3 in Didam (Albertusgebouw). Bellen of mailen kan ook, 0316-294180 (maandagavond), 0316-224447 (tussen 17.30 en 18.30) en secretaris@ovd-didam.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.ovd-didam.nl.