Vanuit de bijstand naar baan in de logistiek

DIDAM – Ondanks dat er steeds meer vacatures komen, zijn er ook nog altijd veel mensen werkloos. Eén van de oorzaken hiervan is volgens Raymond Sweers dat de arbeidsmarkt zo is ingericht dat we alleen nog maar werk hebben voor hoger opgeleiden. “We stellen steeds hogere eisen, waardoor lager opgeleiden nauwelijks meer aan de bak komen.”

Vink Kunststoffen is één van de bedrijven die is geïnteresseerd in het project van ChainWorks. Bij het Didamse bedrijf worden mogelijk vacatures in de logistiek en productietechniek ingevuld door werkzoekenden.

Vanuit zijn bedrijf ChainWorks probeert Sweers dit tij te keren. Onlangs startte hij in samenwerking met het cluster Werk en Inkomen van de gemeente Montferland een project om deze groep mensen weer aan het werk te krijgen. “Het project is tweeledig”, zegt Sweers. “Enerzijds willen we meer mensen uit de bijstand halen. Daarnaast vullen we ook vacatures bij bedrijven op.”

Logistiek
ChainWorks richt zich daarbij in eerste instantie op logistieke bedrijven en bedrijven die een logistieke afdeling hebben. Met onder andere de komst van DocksNLD in ’s-Heerenberg is er in korte tijd veel personeel nodig in deze branche. “Het gaat naar verwachting om honderden arbeidsplaatsen in de komende jaren”, weet Sweers. “Dit biedt kansen voor mensen werkzaam in de sector die zich willen doorontwikkelen, maar ook voor mensen die om wat voor reden dan ook buiten het arbeidsproces zijn beland.”

Voor wat betreft die laatste groep komen er in de gemeente Montferland 100 tot 200 mensen voor zo’n baan in aanmerking. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in de bijstand zitten of dreigen in de bijstand te raken. “Voor die groep is er werk genoeg, maar dat werk wordt nu vaak gedaan door hoger opgeleiden, die zowel de eenvoudige als meer complexere taken uitvoeren”, zegt Sweers. “Iedereen doet tegenwoordig alles, daar zijn we volledig in doorgeslagen. HBO-ers zijn druk met allerlei bijtaken, waar ze zich eigenlijk bezig moeten houden met bijvoorbeeld innovaties.”

Opknippen
ChainWorks wil de bedrijven anders leren kijken naar de inrichting van het werk. Door het werk op te knippen in taken, kan iedereen doen waar hij of zij goed in is. “Als je de eenvoudigere taken laat doen door lager opgeleiden, kun je de mensen met een hogere opleiding veel effectiever en op complexe taken inzetten. Hoe je dat als bedrijf kunt doen, laten we met inspirerende voorbeelden zien tijdens een bijeenkomst op 3 oktober.”

De gemeente Montferland is uiteraard enthousiast over het project van ChainWorks. Zij ziet het als een nieuwe kans om het bijstandsniveau nog verder te laten dalen. “We bieden al een heel divers pakket om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te leiden”, vertelt wethouder Ingrid Wolsing. “Dit is weer een extra mogelijkheid. Samen met ChainWorks proberen we de komende periode 25 matches te maken.”

Bedrijven die iets van logistiek in zich hebben, kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst op 3 oktober via r.sweers@chainworks.nl en voor meer info bellen naar 06-46962157.