Van samba tussen koeien tot klankworkshop voor managers

’s-HEERENBERG – Officieel bestaat De Klankenkaravaan deze maand een jaar. Maar al in 2008 startte Walter Barkhuysen zijn eerste klankschaal trainingen. Langzaam groeide het aantal activiteiten en startte Natasja Barkhuysen-Tacke de bekende schoolprojecten. “De meeste mensen kennen ons hier dan ook van de trommelworkshops, maar we doen veel meer dan dat.”

Natasja en Walter Barkhuysen geven onder andere trommelworkshops. “Maar we doen veel meer dan dat. Van cocktailworkshops tot Afrikaans dansen in een nonnenklooster.” Foto Roel Kleinpenning
Natasja en Walter Barkhuysen geven onder andere trommelworkshops. “Maar we doen veel meer dan dat. Van cocktailworkshops tot Afrikaans dansen in een nonnenklooster.” Foto Roel Kleinpenning

Zo verzorgt De Klankenkaravaan tegenwoordig trainingen en workshops voor bedrijven, onderwijs- en zorginstellingen, maar kunnen Walter en Natasja ook worden ingehuurd voor een evenement of openingsact. “Wat we doen is heel divers”, zegt Natasja. “Dat varieert van een samba tussen de koeien voor een kerkgemeenschap tot een trommel- en zangworkshop met 130 topmanagers van Heineken. En van cocktailworkshops tot Afrikaans dansen in een nonnenklooster.”

Krachten
Natasja en Walter hebben hun krachten en expertise gebundeld. Opgegroeid in het bedrijfsleven volgde Walter zijn passie voor klanken en muziek. Hij startte met het geven van klankschaal trainingen in sauna’s, ontwikkelde zich op diverse muzikale vlakken en volgde onder andere een opleiding tot psycho-energetisch therapeut. De kracht van Natasja is dat ze uit het niets iets kan creëren. Door haar onderwijsachtergrond is ze het bovendien gewend om met kinderen om te gaan en heeft ze het organiseren van activiteiten in haar vingers.

“Soms denken mensen dat de activiteiten die we doen zweverig zijn, maar dat zijn ze vooral niet”, benadrukt Walter. “We geven bijvoorbeeld klankconcerten en –meditaties voor grote bedrijven. Daarin laat ik managers kennismaken met diverse traditionele instrumenten als klankschalen, didgeridoo en de kracht ervaren van voelbare klanken. Of we laten ze samen muziek maken. Zo treden mensen uit hun comfortzone en leren ze elkaar op een andere manier kennen. Daar zit de meerwaarde.”

Naast de zakelijke markt maken echter ook veel zorg- en onderwijsinstellingen gebruik van de diensten van De Klankenkaravaan. “We komen veel bij Fatima, waar we onder andere muziekworkshops geven”, vertelt Natasja. “Maar we hebben onlangs ook een dagprogramma verzorgd voor een Blijf van mijn lijf huis in Amsterdam. Daar zijn we met de moeders en kinderen aan de slag gegaan met dans en muziek. Heel bijzonder was ook ons bezoek aan een woonvorm voor doofblinden in Nijmegen. Het is prachtig om te zien wat klanken en muziek met mensen doen.”

Goede doelen
De Klankenkaravaan reist voor deze activiteiten het hele land door. Walter en Natasja willen zich dicht bij huis echter ook wat vaker laten zien en daarbij jaarlijks hun medewerking verlenen aan een goed doel. “Dat kan bijvoorbeeld een workshop voor zieke kinderen zijn of een openingsact voor een gala voor het KWF.” Interesse? Kijk voor meer informatie op www.klankenkaravaan.nl.