Van old naor ni-j met jubilaris De Geinsköp

DIDAM – Onder het motto ‘Van old naor ni-j’ viert carnavalsvereniging De Geinsköp zaterdag 18 november haar 44-jarig jubileumfeest. “Het wordt een feest voor oud en jong met muziek voor oud en jong”, verklaart Harry Peters, voorzitter van de jubileumcommissie, het thema. Hierbij wisselen de dj’s Frank Gesthuizen en zijn zoon Bram elkaar af achter de draaitafel.

Bram (links) en Frank Gesthuizen wisselen elkaar zaterdag 18 november af achter de draaitafel. Daarbij draaien de twee dj’s plaatjes uit hun eigen tijd.

“Voordat Frank de Plok kocht, was hij deejay”, weet Peters nog. “Met drive-in discotheek El Ploccos draaide hij op menig feestje.” Tegenwoordig is het zoon Bram, die als DJames de avonden muzikaal opluistert. Op zaterdag 18 november spelen de twee samen, waarbij beiden de populaire nummers uit hun eigen tijd draaien.

Het feest in de grote zaal van Jan&Jan begint om 20.30 uur en is voor iedereen die De Geinsköp een warm hart toedraagt gratis toegankelijk. “Leden, oud-leden, leden van verdiensten, ereleden en iedereen die de afgelopen 44 jaar iets heeft gedaan voor de vereniging krijgen een persoonlijke uitnodiging”, zegt Peters. “Maar ook ieder ander die zich betrokken voelt bij De Geinsköp in het bijzonder en het carnaval in het algemeen is welkom.”

Receptie
De opening van de jubileumdag is echter alleen bedoeld voor de leden. Zij worden om 17 uur, in carnavalskostuum, op de foto gezet bij de Mariakerk. Daarna is er een etentje bij Jan&Jan, waarbij er ook wordt gestemd op de nieuwe prins. Vanaf 19 uur is er een receptie voor genodigden, zoals collega-carnavalsverenigingen De 11jes, De Vrolijke Drammers, De Vrolijke Slurpers en de Piepeblaozers.

Tijdens de receptie en het jubileumfeest kunnen de bezoekers ook een tentoonstelling over 44 jaar De Geinsköp bekijken. Deze is vooral ingericht met foto’s en carnavalsspullen van Harry Peters. “Ik heb alles bewaard”, vertelt Peters. “De kleding die de afgelopen 44 jaar is gedragen tijdens de pronkzittingen en het carnaval, oud-prinsenpakken, alle versierselen, kettingen, attributen en foto’s.”

Oprichting
Peters is zelf al 43 jaar lid, maar was ook betrokken bij de oprichting van de carnavalsvereniging. Die heette toen nog De Zweinsköp en is ontstaan vanuit de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ). Peters: “Daar zat ik toen in het bestuur. Een jaar na de oprichting werd ik echter pas lid van de carnavalsvereniging. Vervolgens heb ik alle geledingen van de vereniging doorlopen. Dat begon als lid van de Raad van 11, maar ik ben ook nog zo’n vijftien jaar voorzitter geweest.”

Zaterdag 18 november is hij tijdens het jubileumfeest van De Geinsköp samen met Erik Duis ceremoniemeester. Hierbij mag hij naast de dj’s Frank en Bram onder andere ook huisorkest Bacchus BV en Teuntje Jägermeister aankondigen. Verder wordt er in de zaal een groot spandoek onthuld met een tijdlijn van alle (oud-)prinsen van de carnavalsvereniging. “Het doek krijgt een vervolg en gaat net als de vereniging met de tijd mee.”