‘Uniek dat we mogen meepraten over opknappen Bloemenbuurt’

DIDAM – De Didamse Bloemenbuurt is hard toe aan een opknapbeurt. Niet alleen de woningen zijn verouderd, ook de openbare ruimte moet grondig worden aangepakt. Verhuurder Plavei heeft geld gereserveerd voor een grootschalige renovatie van de 220 huurwoningen. “Wat de wijk verder nog nodig heeft, mogen de bewoners zelf bepalen.”

Als aftrap van het project organiseerde Plavei in samenwerking met de gemeente Montferland daarom een ideeëndag voor de Bloemenbuurt. Ruim 700 huishoudens in de wijk werden hiervoor zaterdag uitgenodigd in woonzorgcentrum Meulenvelden. Hier konden de bewoners hun ideeën en wensen kwijt, zich inschrijven voor het buurtpanel en speeddaten met Plavei-directeur Arjan ter Bogt en wethouder Walter Gerritsen.

“Wij weten wat we minimaal gaan doen in de wijk”, zegt Ter Bogt. “Er staan hier allemaal jaren ‘60 en ‘70 woningen, maar er is nooit een echt grote renovatie geweest. Deze buurt is dan ook het hardst toe aan onderhoud. Alle woningen worden gerenoveerd. Daarbij streven we bij alle bestaande woningen naar een energielabel A en bij nieuwbouw naar nul op de meter.”

Dit tot vreugde van de bewoners, die massaal op de ideeëndag afkwamen. “Wij wonen al 36 jaar met veel plezier aan de Anemoonstraat in Didam”, zegt Kitty te Braak. “De woning is heel ruim en omdat we op de hoek wonen, hebben we ook een hele grote tuin. Het tocht alleen wel verschrikkelijk. De woning moeten sowieso goed worden geïsoleerd.”

Buitenruimte
Te Braak hoopt echter ook dat de buitenruimte wordt aangepakt. “We willen graag dat er wat aan de voortuinen wordt gedaan. Veel tuinen liggen er verschrikkelijk bij. Je ziet de buurt langzaam verpauperen.” Ook de overlast van hondenpoep stoort Te Braak. “Mensen laten hun hond voor het tuinpad poepen en ruimen niks op. Er moet daarom meer worden gehandhaafd.”

Om haar wensen en ideeën kenbaar te maken, heeft Te Braak zich, net als veel buurtbewoners opgegeven voor het buurtpanel. “Het is uniek dat we de kans krijgen om vanaf het begin mee te praten”, vindt ze. “Als je die gelegenheid krijgt, moet je die pakken. Anders moet je straks ook niet zeuren als het niet goed is.”

Ook Monique (die niet met haar achternaam wil worden genoemd) heeft zich aangemeld voor het buurtpanel. Zij is geen huurder, maar heeft een koopwoning aan de Dahliastraat. De kopers in de wijk kregen eveneens een uitnodiging van Plavei en de gemeente om mee te denken en te praten over de herinrichting van hun wijk.

“Wij wonen hier al vanaf 1990 heel prettig en hopen dat dit zo blijft”, zegt ze. “Vernieuwing is goed voor de wijk en het is mooi dat ook de bewoners daarin worden gehoord. Ik wil graag mijn stem laten horen, ook namens de buurt. Er wonen veel ouderen in de buurt en ik verwacht niet dat die zich snel aanmelden voor het buurtpanel.”

Net als veel bewoners in de wijk vraagt ook Monique aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte. “Ik mis een veilige speelplek in de buurt. Nu hebben we alleen een mooie speelplek op de hoek van de Goudsbloemstraat en de Rozenstraat, maar die ligt op een gevaarlijke plek bij een druk kruispunt.”

Wensenboom
Ook in de wensenboom in Meulenvelden vragen bewoners vooral aandacht voor de buitenruimte. ‘Een goed onderhouden veilige sport- en speelplek voor onze kinderen’, Wat meer groen en een speeltuin’ en ‘Leuke bloembakken in de Lockhorststraat om de buurt wat op te vrolijken’ staat er onder andere geschreven.

Waar Plavei verantwoordelijk is voor het opknappen van de woningen, gaat de gemeente Montferland over de inrichting van de openbare ruimte. “Daarom trekken we ook gezamenlijk op”, vertelt wethouder Walter Gerritsen. “Als gemeente hechten we er veel belang aan dat de Bloemenbuurt wordt opgeknapt. Daar horen ook de straten, parkeerplekken en het groen bij. Daarmee vergroten we de leefbaarheid in de wijk, en door het samen met de bewoners te doen ook de sociale samenhang.”

Bekijk hier ook de video van Wim Lubbers over de Bloemenbuurt Ideeëndag: