Tractor Pulling Didam sluit waardig af bij ‘de Baerle’

DIDAM – Ronkende motoren klonken tot in de wijde omgeving. Metershoge rookpluimen stegen op boven het Lankhorstbos. Bij Westernboerderij ‘de Baerle’ in de buurtschap Greffelkamp vond traditiegetrouw op tweede pinksterdag het evenement Tractor Pulling Didam plaats.

foto (2)De 24ste editie was echter ook de laatste op deze locatie. Vanaf volgend jaar trekken de Superstocks, Unlimiteds en standaard tractoren in Loerbeek. “We zijn in Didam uit ons jasje gegroeid”, zei voorzitter Gerrie Rasing voorafgaand aan het evenement. “Voor de wedstrijd die we tegenwoordig organiseren komen we bij ‘de Baerle’ ruimte tekort. Daarbij ligt het terrein aan de Baarleweg heel laag, waardoor het lang nat blijft.”

Nat
Beide stellingen werden afgelopen maandag bevestigd. Het was passen en meten om de grote vrachtwagens die de tractoren en trucks vervoeren op het terrein kwijt te kunnen. Daarbij zijn de twee banen voor de Grand National klassen net lang genoeg. Al werden er deze keer maar weinig full pulls gereden. Dat had onder andere te maken met de fikse regenbui midden op de dag. Die maakte de twee banen zo nat, dat de tractoren nog maar moeilijk van de plek kwamen. Eén van de banen moest zelfs helemaal opnieuw worden geprepareerd.

Het deerde het massaal toegestroomde publiek niet. Zij genoten als gebruikelijk van het ‘trekkergeweld’ dat zich in de klei ontspon. Tijdens de regen werd er even geschuild in de grote hal van ‘de Baerle’. Maar na de bui zochten de duizenden toeschouwers hun plek op de tribune en achter de hekken weer op.

foto (1)Grand National
Zij zagen bij de Superstocks onder andere Edwin Derksen uit Beek met zijn Be-Combi Incredible Deere vierde worden. Op de plaatsen één, twee en drie eindigden respectievelijk MITAS All or Nothing, Zeinstra Newborn Deere en Zapo. In de Unlimiteds klasse was de eerste plaats voor Whispering Giant, tweede werd MPM Seaside Affair en derde Rising Star. Bij de Two Wheel Drives won CL Coatings No Illusion en eindigde Bad Habit en Sledge Hammer op een tweede en derde plek.

De trucks hadden maandag de minste moeite met de baan. Liefst vijf trucks reden een full pull. Het IVM Team RhinoRocket scoorde uiteindelijk het beste, gevolgd door het team van Vlastuin Agro en Red Madness uit België. In de Farmstock klasse waren er eerste plaatsen voor Calimero (sport 2,5 ton promo), Full Speed (sport 4,5 ton promo), The Carpenter (supersport 3,4 ton promo) en Blue Tiger (supersport 3,6 ton promo).

Standaard klasse
In de standaard klasse tot 3500 kilogram was er een eerste plaats voor Nicole van Schaaijk uit Waarder. Pieter de With uit Hagestein werd tweede en Luuk Bolder uit Didam derde. De winst in de standaard klasse tot 4500 kilogram ging naar Didammer Bennie Bod. De tweede plaats was voor Aart de With uit Hagestein en derde werd Harm Mulder uit Staphorst.

De standaard klasse tot 5500 kilogram werd gewonnen door Bertus de Greef uit Ochten, gevolgd door Wouter van Luttikhuizen uit Ederveen en Klaas Ruinemans uit Achterberg. Didammer Nick Rasing ging met een verdienstelijke vierde plaats naar huis.