Toneelvereniging Diton stopt er na zestig jaar mee

DIDAM – Toneelvereniging Diton stopt ermee. Na zestig jaar komt er daarmee definitief een einde aan het Didamse toneel. Het overlijden van regisseuse Anneke Geurtzen in juni vorig jaar en het steeds verder teruglopende ledenaantal zijn de belangrijkste redenen voor het opheffen van de vereniging.

De tonelisten van Diton tijdens de repetities voor hun laatste voorstelling ‘De Rollator-Revolutie’ vorig jaar.

“Anneke was de spil van de verenging”, zegt dochter en speelster Sandra Kobesen. “Zij zocht de stukken uit, deed de rolverdeling, hield zich bezig met het ontwerp van het decor, de grime en leidde de repetities. Daarbij was ze ook nog eens bestuurslid. Het is bijna onmogelijk om een opvolger voor haar te vinden. De vereniging is bovendien te klein om al die taken met eigen mensen in te vullen.”

Want ondanks verwoede pogingen om er meer leden bij te krijgen, telt de toneelvereniging nog maar acht spelende leden. De afgelopen jaren deed Diton regelmatig een oproep voor met name mannelijke tonelisten, maar dit leidde nauwelijks tot nieuwe aanwas. “We teren eigenlijk nog altijd op hetzelfde groepje.” Het aantal mannen is inmiddels zelfs gereduceerd tot één. “Alleen mijn eigen man, René”, vertelt Kobesen. “Vorig jaar speelde Ton Godschalk zijn laatste stuk. Hij was vanaf de oprichting lid.”

Regie
Anneke Geurtzen was ruim veertig jaar lid van Diton. Meer dan de helft van die periode nam ze de regie bij de toneelvereniging voor haar rekening. Vorig jaar maart regisseerde ze nog het stuk ‘De Rollator-Revolutie’, dat voor het eerst bij Jan&Jan werd opgevoerd. “Dat liep allemaal heel goed”, zegt Kobesen. “Kort daarna werd ze echter ziek. In april ontdekten ze bij haar een hersentumor en in juni is ze al overleden. Als vereniging hebben we toen direct het besluit genomen om een jaar niet te spelen.”

In september tijdens de jaarvergadering staken de leden opnieuw de koppen bij elkaar. Toen werd al snel duidelijk dat de vereniging geen bestaansrecht meer had. “We hebben daarom besloten helemaal te stoppen met onze activiteiten en de vereniging op te heffen. Op dit moment wordt de inboedel verdeeld. De verlichting en podiumstukken zijn al geschonken aan andere verenigingen. Het geld dat nog in kas zit, gaat naar een nog nader te bepalen goed doel. Daarna is het echt over en nemen we met pijn in het hart afscheid van Diton.”