Tentoonstelling OVD over WO II in Bibliotheek Didam

DIDAM – In Bibliotheek Didam is er vanaf maandag 30 april tot en met zaterdag 12 mei een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) stelde een fototentoonstelling samen en het Liemers Museum leende een aantal voorwerpen uit. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bekijken.

De zusjes Leny en Diny Schuurman en Leisje Bouwman. Zij waren als koeriersters werkzaam voor het georganiseerde verzet (LO, rayon de Lijmers). Fotocollectie Ingrid Edel-Scheerder

De tentoonstelling sluit aan op het landelijke thema 2018 Jaar van Verzet. Dit jaar staat het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. In de tentoonstelling is er extra aandacht voor het verzet in Didam en omstreken. Zo liepen de oprukkende Duitse legers vertraging op door Didamse heldhaftigheid.

Op 10 mei 1940 werd in Didam een groep Duitsers tegengehouden. De Duitsers waren verkleed als Nederlandse soldaten. Wachters bij de protestantse kerk (nu de katholieke Mariakerk) hielden ze tegen en vermoedden onraad. De Duitsers werden ontwapend. Later bleek dat ze op weg waren naar de Westervoortse brug. Ze wilden voorkomen dat die opgeblazen werd.

Door de vertraging in Didam konden Nederlandse troepen de brug even later opblazen. Eerste luitenant T. Koster die ze tegenhield, zegt in het boek Getuigenissen van de oorlog: “Toen de Duitsers op een rijtje stonden, ben ik er langs gegaan, waarbij ik ontdekte dat hun helmen van karton waren, maar verder leken ze sprekend op de onze.”

Boek
Getuigenissen van de oorlog is een uitgave uit 2015 van de OVD. Het boek gaat over Didam in de periode 1940-1945. In de Bibliotheek kunnen bezoekers het boek inzien. Elk jaar geven het Nationaal Comité en de Stichting CPNB een bundel uit met de teksten van de 4 mei voordracht en 5 mei lezing. Deze bundel is te leen in de Bibliotheek en voor 5 euro te koop in de boekwinkel.

In verband met de dodenherdenking gaat de bibliotheek op 4 mei om 17 uur dicht. Op 5 mei is de bibliotheek van 11 tot 14 uur open. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekmontferland.nl en www.4en5mei.nl.