SV Loil zet zichzelf op de kaart

LOIL – SV Loil timmert de laatste jaren flink aan de weg. Zo kwam er een kunstgrasveld, stak de vereniging haar leden helemaal in het nieuw werd er een groot nationaal damesvoetbaltoernooi georganiseerd op sportpark De Korenakker. De dorpsclub blijft zich echter ook de komende jaren ontwikkelen. “We willen onder andere ‘de groenste vereniging van Nederland’ worden.”

De VUT-ploeg van SV Loil met v.l.n.r. Eef Sweers, Theo van Onna, beheerder Gerrie Nass en Frans Wanders borstelt twee keer in de week het kunstgrasveld. “Iedereen vindt dat het er geweldig bij ligt.”
De VUT-ploeg van SV Loil met v.l.n.r. Eef Sweers, Theo van Onna, beheerder Gerrie Nass en Frans Wanders borstelt twee keer in de week het kunstgrasveld. “Iedereen vindt dat het er geweldig bij ligt.”

Bij al die ontwikkelingen weet de voetbalvereniging zich gesteund door ING. Een lucratieve sponsordeal met de bank levert SV Loil in drie jaar liefst 60.000 euro op. “Het eerste jaar hebben we van dat geld onder andere alle kleding vervangen”, zegt bestuurslid Rob Mos. “Het tweede jaar konden we mede door een bijdrage van de gemeente Montferland een kunstgras- en pannaveld aanleggen. De derde stap is het verhogen van de duurzaamheid.”

Duurzaamheid
Ook daarin is de vereniging ambitieus. Haar streven is namelijk om ‘de groenste vereniging van Nederland’ te worden. “Een groot deel van onze stroom moet straks worden opgewekt door zonnepanelen”, vindt Mos. “Verder willen we door middel van zonnecollectoren grotendeels in ons eigen warm water voorzien. En van die kleine windmolen op de gemeentewerf van Montferland zou ik er ook graag twee op onze lichtmasten zetten.”

Daarnaast is het kunstgrasveld van Loil al voorzien van LED verlichting. Ook hiermee loopt de ‘SV’ voorop ten opzichte van andere voetbalverenigingen in de omgeving. “Vanuit de hele Achterhoek komen ze naar onze verlichting kijken”, weet Mos. “Met de aanleg van het kunstgrasveld heeft de vereniging sowieso een enorme boost gekregen. Iedereen vindt dat het er geweldig bij ligt.”

Kunstgras
Dat heeft ze mede te danken aan een zeer actieve VUT-ploeg, die het veld onder andere twee keer in de week borstelt. Daarmee komen alle rubberen korrels omhoog, wat een zelfde effect heeft als het beluchten van gras. “Het is ons eigen kapitaal en daarom steken we er veel tijd in om het goed te onderhouden.”

De goede kwaliteit van het kunstgrasveld is echter bij de jeugd uit de omgeving ook niet ongemerkt gebleven. Tijdens schoolvakanties neemt zij regelmatig bezit van het veld om er een balletje te trappen. Dat heeft ‘nog’ niet tot schade aan het veld geleid, maar het zorgt wel voor overlast in de buurt.

“Er vallen namelijk regelmatig ballen in de tuin van de buren”, zegt Mos. “Heel vervelend, maar we willen het sportpark ook niet afsluiten. Onze vereniging heeft een open karakter. Sluiten we het sportpark af, dan kan onze eigen jeugd er ook niet terecht. We zijn nu bezig met het plaatsen van borden om de jeugd van buitenaf te wijzen op onze regels. Hopelijk kunnen we daarmee verdere overlast vermijden.”

Toernooien
SV Loil mocht dit jaar ook het ING Dames Beloften Voetbaltoernooi organiseren, waarmee het clubs als ADO Den Haag, FC Twente en RSC Anderlecht naar Loil haalde. Ook vond de strijd om de Veltins Cup plaats op de Korenakker. “Dit jaar hadden we alleen deelnemers uit de omgeving, maar volgend jaar proberen we vereniging uit heel Nederland, die in hun kantine ook Veltins op de tap hebben, naar Loil te halen. Daarmee willen we SV Loil nog meer op de kaart zetten.”