Survivallers zien af en dansen in Leigraaf

LOIL – Liefst vijf hindernissen moesten de survivallers  zondag bedwingen in de Leigraaf. Het water op de grens van Loil en Nieuw-Wehl was één van de nieuwe onderdelen in het parcours van de vijfde Westernboerderij Survival Run. Het was er afzien, al zorgde de muziek voor een flinke oppepper.

De saamhorigheid was groot tijdens de Survival Run Loil. De deelnemers hielpen elkaar over de hoogtehindernis in de Leigraaf.
De saamhorigheid was groot tijdens de Survival Run Loil. De deelnemers hielpen elkaar over de hoogtehindernis in de Leigraaf.

Komend vanuit het tunneltje onder de Groenestraat werden de deelnemers niet alleen getrakteerd op een pittige hoogtehindernis, maar ook op de opzwepende klanken van ‘Camping Groenewald’. De DJ’s hadden hun post voor de gelegenheid vernoemd naar de omgeving en zorgden met hun muziek voor een aangename sfeer, ondanks de regen die af en toe met bakken naar beneden viel.

Zo gingen sommige deelnemers zelfs dansend over de balken om vervolgens met een ferme sprong in het hoge net te belanden. Klauterend over de balk lieten ze zich weer afzakken in het water van de Leigraaf op weg naar een nieuwe hindernis. Voor anderen bleek al het klim- en klauterwerk na 21 hindernissen toch teveel. “Ik heb er de kracht in de armen niet meer voor”, zegt één van de deelneemster, om vervolgens haar weg via het weiland te vervolgen.

De meesten probeerden zich ondanks de vermoeidheid en pijn echter toch een weg over de balken en touwen te banen. Soms geholpen door de andere deelnemers, want de saamhorigheid tijdens de run was zoals altijd groot. Volwassenen hielpen de kinderen van balk naar balk of reikten elkaar het net aan om toch maar over de hindernis te komen.

Recreatief
Velen liepen het parcours dan ook als team, met vrienden of familie. Het is kenmerkend voor de Loilse survivalrun. “Het is een recreatieve run, waarbij het niet om de snelste eindtijd gaat maar om het plezier”, vertelt organisator Peter Rutjes. “Er doen echte survivallers mee, maar ook veel gezinnen. Dat maakt dat je af en toe op elkaar moet wachten bij een hindernis.”

Zo is er bovendien een aantal hindernissen in het parcours opgenomen, dat je niet bij andere survivalruns ziet. Bijvoorbeeld de togglebaan en kano’s in het watergat bij Baakman aan de Doesburgseweg. In het dorp aan de Wehlseweg gaan de deelnemers zelfs dwars door een huis. “Dat zijn de leuke extraatjes van de run in Loil”, vindt parcoursbouwer Onne Heesen. “Ze houden echter teveel op om er een echte wedstrijd van te maken.”

Het maakt de deelnemers niks uit. Van heinde en verre kwamen ze zondag naar Loil om zich een weg door de prachtige omgeving te banen. Er waren zelfs teams uit Wijhe en Enschede. “Binnen drie en een halve dag zat de inschrijving met ruim 850 deelnemers al vol”, zegt Rutjes trots. “Willen we nog verder groeien, dan moeten we het evenement met een dag uitbreiden. Vandaag hadden we echter al meer dan honderd vrijwilligers op de been. Die wil je niet twee dagen belasten. Al is het wel een wens om de zaterdag er bij te pakken.”