Survival Loil door woning, water, banden en buizen

LOIL – Van tractorbanden, rioolbuizen, palen en netten zijn in Loil en de buurtschap Greffelkamp al tal van hindernissen opgebouwd. Zaterdagmorgen concentreren de activiteiten zich vooral langs de Oude Maatsestraat en rond de vijver van Baakman. Hier moeten zondag door de deelnemers aan de derde Westernboerderij Survival Run Loil liefst vier obstakels worden bedwongen.

Peter Rutjes, initiatiefnemer van de survivalrun in Loil, bouwt de kruisklim aan de Oude Maatsestraat in Greffelkamp.
Peter Rutjes, initiatiefnemer van de survivalrun in Loil, bouwt de kruisklim aan de Oude Maatsestraat in Greffelkamp.

“Iedere hindernis bestaat uit een zware en een lichte variant”, vertelt parcoursbouwer Onne Heesen. “Om aan de overkant van de vijver te komen kan er worden gekozen voor de lastige triangels boven het water of voor de eenvoudige binnenbanden in het water. Verder wordt er bij Baakman weer een tokkelbaan gebouwd, komen er kano’s en een netcombi tussen de bomen.”

In drie zaterdagen is ongeveer de helft van de in totaal 32 hindernissen opgebouwd. Bij de Struisvogelboerderij van Martin Peters moeten de survivallaars onder andere abseilen en een ‘berg’ beklimmen. Aan het begin van de Oude Maatsestraat zijn drie kleine hindernissen achter elkaar geplaatst, waarbij de deelnemers door autobanden, over en onder een net door gaan.

Jeugd
“Die is bedacht door een groep leerlingen van het Liemers College locatie Vestersbos”, zegt Heesen. “Als project voor hun opleiding beveiliging, sport en dienstverlening hebben zij zelf de hindernis getekend en opgebouwd. Zondag bemannen ze de hindernis en na afloop van de run breken ze hem weer af. Maar we hebben ook vijf jongeren uit Loil van 15, 16 jaar die dit jaar voor het eerst hebben leren knopen.”

Het enthousiasme voor de Loilse survivalrun groeit dan ook met de jaren, bij zowel jong als oud. Deden er in het eerste jaar nog 245 mensen mee, vorig jaar waren dat er al 550 en dit keer zat de inschrijving met 721 survivallaars drie weken voor de run al vol.

Onne Heesen test één van de hindernissen.
Onne Heesen test één van de hindernissen.

“Daar heeft de Steak’m Buutenstebinnen Survivalrun in de markthal begin dit jaar zeker aan bijgedragen”, weet Heesen. “Daar deden zo’n tweeduizend leerlingen van de scholen in Didam, Loil en Nieuw-Dijk aan mee, waarvan zich een grote groep ook voor deze survivalrun heeft opgegeven.”

Groei
Vanwege dat grote aantal deelnemers is het parcours dit jaar iets uitgebreid. De lengte van de run is met 5,6 kilometer hetzelfde gebleven, maar om de vaart er een beetje in te houden zijn de hindernissen groter geworden. “Bij de Struisvogelboerderij hebben we nu bijvoorbeeld vier in plaats van drie punten waar kan worden abgeseild en bij Baakman kunnen er nu drie tegelijk tokkelen. Dat waren er vorig jaar nog twee.”

De meest bijzondere hindernis ligt echter aan de Wehlseweg, middenin Loil. Hier gaat het parcours dwars door het huis van Borst. “Dat hebben we vorig jaar ook gedaan, maar toen bleven we beneden”, vertelt Heesen. “Dit keer gaan de deelnemers door het dakraam naar binnen. De trap is er uit dus klauteren ze via een net naar beneden. Voor het platte dak stapelen we drie bankstelen op elkaar waar ze op moeten klimmen. En uiteindelijk glijden ze als de brandweer via twee steigerpijpen weer naar onderen.”

Start- en finishlocatie van de survivalrun zijn midden in het dorp Loil. Hier worden de deelnemers aan het einde van de recreatieve run nog één keer op de proef gesteld als ze door twee grote waterbakken moeten. “Dan zijn ze meteen weer schoon”, lacht Heesen. Meer informatie en de starttijden staan op www.survivalloil.nl.