Stichting ’t Kelrehuus neemt dorpshuis over

KILDER – Hij wordt door Dinie Burgers, voorzitter van de Dorpsraad Kilder, de ‘godfather’ van ’t Kelrehuus genoemd. Zo was René Meijnen in 1983 en 2005 al nauw betrokken bij de bouw en uitbreiding van het dorpshuis. Het afgelopen jaar nam hij als voorzitter van Stichting ‘t Kelrehuus bovendien het voortouw om het gebouw van de gemeente over te nemen.

Voorzitter René Meijnen en burgemeester Peter de Baat hebben de overdrachtsovereenkomst getekend.

Voorzitter René Meijnen en burgemeester Peter de Baat hebben de overdrachtsovereenkomst getekend.

Voor één euro werd het eigendom van het gemeenschapsgebouw onlangs door de gemeente Montferland overgedragen aan de stichting. Ook kreeg de stichting ruim 68.000 euro uit het onderhoudsfonds van de gemeente en 22.000 euro om het gebouw te verduurzamen.

“Dat geld hebben we nodig om het gebouw te kunnen beheren”, zegt Meijnen. “Het voorste deel van het gebouw is al in 1983 gebouwd en behoeft het nodige onderhoud. Daarbij zitten de meeste kosten in het energieverbruik. Met de aanleg van zonnepanelen kunnen we daar straks zelf in voorzien.”

Het zijn daarnaast de gebruikers die ’t Kelrehuus in de toekomst draaiende houden. Zo werd het dorpshuis ook al neergezet en opgebouwd door een grote zelfwerkzaamheid bij de verenigingen. “Toen we in 2005 de uitbreiding van de zaal hebben gerealiseerd, was er ook niet genoeg geld van de gemeente”, weet Meijnen nog. “Destijds hebben we bijna een ton uitgespaard door de elektriciteit zelf aan te leggen en het timmer- en grondwerk door vrijwilligers te laten doen. We hebben ook nooit een betaalde beheerder gehad. Dat regelen de verenigingen zelf.”

Gebruikers
Dat blijft ook in de toekomst zo. Het enige verschil voor de gebruikers is dat ’t Kelrehuus nu in eigendom is van de stichting en niet meer van de gemeente. Voor muziekvereniging St. Jan, toneelvereniging Vrolijk en de plaatselijke EHBO, die al vanaf het begin gebruik maken van het dorpshuis, verandert er dan ook niet veel.

“Om wat meer inkomsten te krijgen, wordt eenmalig wel de huur iets verhoogd”, vertelt Meijen. “Ook hopen we wat meer activiteiten naar ’t Kelrehuus te halen. De meeste andere verenigingen in het dorp zitten al op hun plek, maar het gebouw is ook uitermate geschikt als werkplek, voor vergaderingen, kinderopvang of seniorenactiviteiten. Horeca komt er niet. Die activiteiten vinden al elders plaats. Café zaal Teunissen heeft net een nieuwe eigenaar en in de kantine van SV Kilder kunnen mensen ook een biertje drinken.”

Meijen heeft er echter het volste vertrouwen in dat ’t Kelrehuus ook met alleen de huidige invulling in de toekomst exploitabel is. “Daarbij blijft zelfwerkzaamheid nodig, maar dat is goed afgekaart met de verenigingen. Natuurlijk willen we een grotere invulling van het gebouw. Je moet echter ook realistisch zijn. In een dorp als Kilder heb je nu eenmaal te maken met een beperkt potentieel. Daar komt niet veel verandering in.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.