Stichting koopt dorpshuis Zeddam voor één euro

ZEDDAM – Na het Kelrehuus in Kilder doet de gemeente Montferland nu ook het dorpshuis in Zeddam voor één euro van de hand. Het gebouw wordt voor dit symbolische bedrag overgedragen aan de stichting dorpshuis Zeddam. Cindy Veurink van Dansschool Dancin neemt het beheer op zich.

Met de overdracht waardeert de gemeente de boekwaarde van 824.000 euro af. Daarbij verleent ze een eenmalige investeringssubsidie van 78.500 euro en exploitatiebijdrage van 30.000 euro. “Voorwaarde is wel dat de accommodatie primair wordt gebruikt als dorpshuis”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Dus bij de verhuur van het gebouw hebben plaatselijke welzijnsactiviteiten voorrang boven commerciële activiteiten.”

Ook moeten de horeca-activiteiten in het pand ten dienste staan van de welzijnsactiviteiten. Voor commerciële activiteiten wordt in principe ook een commercieel tarief in rekening gebracht. “Het stichtingsbestuur wilde het gebouw in eerste instantie volledig doorverhuren aan Cindy Veurink, eigenaar van Dansschool Dancin”, weet de woordvoerder van de gemeente. “Zij wilde het pand voor eigen rekening en risico exploiteren.”

Daarmee was in de ogen van de gemeente echter te weinig gewaarborgd dat het gebouw ook zou worden voortgezet als dorpshuis. “Mevrouw Veurink heeft een winstoogmerk. Haar dansschool is een commercieel bedrijf.” In de beheers- en exploitatieovereenkomst heeft ze nog een behoorlijke mate van vrijheid bij het beheer van het gebouw, maar blijft het bestuur van de stichting eindverantwoordelijk.

Met de overdracht van het dorpshuis wordt de bezuiniging, zoals afgesproken in de kerntakendiscussie, gerealiseerd. Ook vervalt de beheersbijdrage aan de stichting Welcom van ruim 50.000 euro. “Op dit moment schieten de inkomsten nog tekort om de lasten te kunnen dekken”, zegt de gemeentewoordvoerder. “Voor het stichtingsbestuur en de beheerder wordt het de komende jaren dan ook een hele klus om de exploitatie sluitend te krijgen en het dorpshuis toekomstbestendig te maken.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.