Stichting Henk Lubberding Classic zet er een punt achter

’s-HEERENBERG – “Aan een lange periode van betrokkenheid van de stichting Henk Lubberding Classic bij de wielersport is een einde gekomen. We hebben afgelopen maandag in onze bestuursvergadering besloten om met de Henk Lubberding Classic te stoppen”, zegt secretaris en wedstrijdleider Sjaak Reumer.

Henk Lubberding in gesprek met speaker Hans van Bon. Foto Robin Sommers

Eén van de voornaamste redenen was dat het deelnemersaantal van oorspronkelijk 700 personen steeds verder terugliep naar dit jaar 230 personen. Daarbij had de organisatie nog het geluk dat de weersvoorspellingen en het weer op de wedstrijddag prima waren. Reumer: “We hadden dit jaar amper 150 voorinschrijvingen. Omdat ook de sponsorwerving steeds moeilijker verloopt, hebben we dit jaar een verlies geleden van 611 euro. En dat tekort zou alleen maar stijgen.”

Het teruglopende deelnemersaantal was enkele jaren geleden aanleiding om aansluiting te zoeken bij de NTFU. Die overstap heeft niet voor een beter toekomstbeeld gezorgd. “Voor de terugloop zien wij een paar oorzaken. Op de eerste plaats waren dat de talrijke valpartijen in onze eerste edities, doordat er erg veel onervaren renners meededen, die niet gewend waren om in een groot peloton te fietsen. Daardoor kregen we een ‘slechte naam’. Een andere oorzaak is de concurrentie van andere organisaties. Wij waren de eerste classic onder de naam van een oud-coureur. Tegenwoordig heeft bijna elke oud-beroepsrenner zijn eigen classic.”

Beveiliging
Dit en het steeds groter wordende tekort heeft de organisatie doen besluiten er een punt achter te zetten. Als de organisatie had besloten om nog door te gaan, dan zou de beveiliging haar volgend jaar wel opgebroken zijn. Reumer: “Want dan komt er geen of heel weinig politiebegeleiding meer en zou aan de unieke begeleiding van de Henk Lubberding door de politie en de burgermotorrijders ook een einde gekomen zijn.”

Volgende week dinsdag is er in Apeldoorn een grote KNWU-vergadering voor alle organisatoren waarin het beleid 2019 met betrekking tot politiebegeleiding wordt toegelicht. Alleen grote UCI-wedstrijden krijgen nog voldoende begeleiding. Klassiekers voor nieuwelingen, junioren, masters en wedstrijden als de Henk Lubberding Classic alleen nog maar op zelf te beveiligen omlopen als het rondje ’s-Heerenberg-Zeddam-Beek-‘s-Heerenberg.

Dat in combinatie met beperkingen voor de inzet van burgermotards (naar aanleiding van het dodelijk ongeluk in Olympia’s Tour in Beneden-Leeuwen) maakt het noodzakelijk op veel meer zijwegen verkeersregelaars in te zetten. “Onhaalbaar en onbetaalbaar. Dus er zal een kaalslag gaan plaatsvinden.”

Het bestuur, bestaande uit Bert van der Louw, Ed de Haas, Evert en Dini de Rooy, Henk en Corina Lubberding, Jan Vreeman en Sjaak en Wilma Reumer, mag terugkijken op een fantastisch mooie reeks wielerevenementen vanaf 1979. Zoals de ronde van Nederland, de Grote prijs Wieler Revue voor zowel profs als amateurs, het Klimkriterium, de Toertochten van Patroviet en tenslotte de Henk Lubberding Classic. “Het getal ‘40 keer iets groots’ is dus rond gemaakt. Maar nu is het over.”