Stand-up comedy: tonprater, zonder ton en typetjes

ZEDDAM/’s-HEERENBERG – “Een soort tonprater, maar dan zonder ton en typetjes.” Zo omschrijft Lambert-Jan Koops zichzelf als stand-up comedian. Op zaterdag 18 oktober treedt hij samen met zijn vrienden van het ComedyHuis uit Utrecht op in Het Barghse Huus in ’s-Heerenberg.

Het ComedyHuis uit Utrecht brengt zaterdag 18 oktober stand-up comedy in Het Barghse Huus.

Het ComedyHuis uit Utrecht brengt zaterdag 18 oktober stand-up comedy in Het Barghse Huus.

“We hebben drie shows gepland”, zegt Koops, die sinds vorig jaar in Zeddam woont. De andere optredens zijn op 24 januari en 4 april. “We hopen dat het ook hier aanslaat. Veel mensen kennen het genre stand-up comedy niet. Het is niet zoals bij een theatervoorstelling met een decor, grote arrangementen en veel grandeur. Bij stand-up comedy staat er alleen iemand op het podium, die door te praten de mensen aan het lachen maakt. Heel puur eigenlijk.”

Een stand-up comedian komt echter nooit alleen. Meestal zijn er vier of vijf comedians, die elk vijftien tot twintig minuten op het podium staan. “De laatste is de leukste en heeft een wat langere act”, vertelt Koops. “Ook is er een vaste presentator, de Master of Ceremony (MC), die de boel aan elkaar praat. Op 18 oktober is Frans van der Groen de MC. Hij is net als ik van het ComedyHuis. Frans is heel charismatisch, een echte MC. Hij maakt samen met het publiek een geweldige sfeer.” De andere twee comedians komen van andere gezelschappen.’’

Comedians
In Nederland is er een aantal comedy gezelschappen, waarvan de Comedy Train, Comedy Explosian en het Comecy Café in Amsterdam de bekendste zijn. Daarnaast heb je het ComedyHuis in Utrecht, waarbij in totaal negen comedians zijn aangesloten. “Vroeger had je hele strikte bloedlijnen”, weet Koops nog. “En speelde je alleen bij je eigen gezelschap. Tegenwoordig hebben de gezelschappen een veel opener karakter en spelen de comedians met elkaar en bij elkaar.”

Koops staat sinds 2000 als comedian op het podium. Hij maakte onder andere ook vier soloprogramma’s. “Als cabaretier heb ik nog twee keer in de kleine zaal van Schouwburg Amphion gespeeld. Door de crisis had ik op een gegeven moment echter nog te weinig shows en ben ik met de solo-optredens gestopt. Daarbij heb ik meer met stand-up comedy dan met theater.”

Als stand-up comedian is Koops moeilijk in een hokje te duwen. Zijn repertoire is heel divers. “Soms doe ik een liedje, soms niet. De ene keer heb ik veel interactie met het publiek, de andere keer niet. Dat hangt ook af van de sfeer en situatie in de zaal. Ik houd echter wel van verhaaltjes met een kop en een staart en niet van wat losse grappen achter elkaar. Hoe de show op 18 oktober er uitziet, is ook voor mij nog een verrassing.”

Kaarten
Lambert-Jan Koops en het ComedyHuis brengen drie shows in Het Barghse Huus, op 18 oktober, 24 januari en 4 april. De voorstellingen beginnen steeds om 20 uur. Kaarten kosten 12,50 euro per voorstelling en 30 euro voor alle drie. Reserveren kan via lambertjan@comedyhuis.nl of 06-22323311.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.