Stadsmuseum haalt oude herinneringen op aan Van Esserenhuis

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh houdt op vrijdag 31 augustus een inloopavond voor oud-leerlingen die op school zaten in het Joannes van Esserenhuis, daar cursussen volgden en mensen die deelnamen aan andere activiteiten.

In juli 2017 vestigde Stadsmuseum Bergh zich in het Van Esserenhuis. Verschillende museumbezoekers gaven aan dat zij hier vroeger op school zaten. Voor ons reden om hier extra aandacht aan te geven. Mensen die hier op school hebben gezeten of een andere herinneringen aan dit pand hebben, worden uitgenodigd voor deze inloopavond.

Nadat het pand in 1919 werd aangekocht door het R.K.-kerkbestuur voor een bedrag van 17.000 gulden is het voor diverse activiteiten gebruikt. Het huis is gebruikt als kleuterschool, huishoudschool en naaischool, maar het herbergde ook de bibliotheek, een jongenspastoraat en groeperingen als de KJC en KJV.

Expositie
De inloopavond is voor het Stadsmuseum een aanloop naar een expositie die op 9 september, tijdens de Open Monumentendagen, wordt geopend. De expositie heeft als thema oude herinneringen aan het vroegere gebruik van de ruimte.

“We verzoeken de bezoekers daarom om eventueel oude foto’s mee te nemen of andere zaken, die in die tijd in het pand werden gebruikt”, zegt Adri van den Dikkenberg namens de evenementencommissie van het museum. We denken bijvoorbeeld aan oud lesmateriaal, foto´s, rapportjes of brieven. Ook de verhalen kunnen een bijdrage leveren aan de herinneringen die wij willen laten herleven.”

De inloopavond begint om 19.30 uur in het Van Esserenhuis aan de Marktstraat 3 in ‘s-Heerenberg en is gratis toegankelijk. Voor eigen rekening is er koffie, thee en iets lekkers verkrijgbaar.