Stadsmuseum Bergh vertelt historie van stad en streek

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh opent op vrijdag 7 juli de deuren. In het Joannes van Esserenhuis in ’s-Heerenberg wordt vanaf dat moment de geschiedenis van de stad en streek verteld. “Bergh en Montferland hebben een grote historie”, zegt Hans Hegman. “Hierover is bij de mensen echter maar weinig bekend. Het belang van die historie laten we zien in het museum.”

Stadsmuseum Bergh wordt gerund door vrijwilligers. Op de foto staan v.l.n.r. de vrijwilligers Lotte Bremer, Adri van den Dikkenberg en Maria Gertsen voor het Joannes van Esserenhuis.

Dat doet het nieuwe stadsmuseum zonder een eigen collectie. De geschiedenis van Bergh en omgeving wordt vooral verteld aan de hand van verhalen, die worden geïllustreerd met foto’s en filmbeelden. Zo krijgen bezoekers bij binnenkomst eerst een kort filmpje te zien over het ontstaan van de stad en streek en over de mensen die er woonden.

“Het kasteel is één van de hoogtepunten van stad”, zegt Hegman. “Het is uniek dat we een kasteel binnen de stadswallen hebben. Maar ’s-Heerenberg en Montferland hebben meer te bieden. Dat willen we in het museum graag laten zien.”Het museum toont onder andere de ontwikkeling van de stad en streek, waarbij de focus op de Middeleeuwen ligt. “Aan de hand daarvan kun je de geschiedenis van de hele regio volgen.”

Tachtigjarige Oorlog
Verder wordt in het museum het ware verhaal van Mechteld ten Ham en de heksenvervolging verteld. Ook krijgt het Antoniusgilde uit ’s-Heerenberg een plek om zijn relikwieën te laten zien. Bezoekers kunnen bovendien zien hoe Bergh er in de zestiende eeuw uitzag bij het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Hegman: “Deze streek heeft daar enorm onder geleden. In de Nederlandse historie is hierover echter weinig bekend. Aan de hand van eigen historisch onderzoek laten we zien wat voor een impact die oorlog op Bergh heeft gehad.”

Maar het museum belicht ook de geschiedenis van de ijzerwinning, die tot het jaar 1000 in het Bergherbos plaatsvond. “Er werden in die tijd tonnen ijzer uit het bos gehaald, waar diverse geslachten enorm rijk van geworden zijn.” Daarnaast zijn er wisselende thema-exposities te zien over bijvoorbeeld de gemeenschappelijke geschiedenis met Duitsland.

Duitsland
“Denk daarbij aan de smokkelroutes, maar ook aan de vier ‘Hesen’, waaronder Borghees. Dat was vroeger Berghs gebied”, weet Hegman. “We gaan dan ook samenwerken met het Rheinmuseum in Emmerich.” Daarnaast is er een nauwe samenwerking met het Liemers Museum. “We worden een dependance van het Liemers Museum, waarmee we ook de museumstatus verkrijgen.”

De exploitatie van Stadsmuseum Bergh is in handen van de Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed ’s-Heerenberg en Bergh, waarvan Hegman de voorzitter is. Het bestuur bestaat verder uit vertegenwoordigers van onder andere de Heemkundekring Bergh, het Antoniusgilde, de stichting Mechteld ten Ham en ’s-Heerenberghse wijkraden. Het museum wordt gerund door vrijwilligers.

Opening
De officiële opening van Stadsmuseum Berg vindt op 7 juli plaats door Gelders Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Het museum is vanaf dat moment te bezoeken tijdens de openingstijden van kasteel Huis Bergh en waarschijnlijk op de marktdagen. In het museum komt ook een Toeristisch Informatie Punt, waar toeristen in het weekend folders en routekaarten van de stad en streek kunnen krijgen.