Stadsmuseum Bergh opent deuren van Joannes van Esserenhuis

’s-HEERENBERG – ’s-Heerenberg krijgt een eigen museum. Niet in het voormalige gemeentehuis, maar in het tegenover gelegen Joannes van Esserenhuis. In de loop van volgend jaar wordt hier Stadsmuseum Bergh geopend. Dat laat niet alleen de geschiedenis van de stad zien, maar ook de historie van de streek.

V.l.n.r. Jan van Driel, André van den Bosch en Hans Hegman voor het Van Esserenhuis. De rest van het bestuur bestaat uit Gerard Booms, John Thoben en Maria Kniest. Oud-burgemeester Paul Peters is adviseur.
V.l.n.r. Jan van Driel, André van den Bosch en Hans Hegman voor het Van Esserenhuis. De rest van het bestuur bestaat uit Gerard Booms, John Thoben en Maria Kniest. Oud-burgemeester Paul Peters is adviseur.

“Huis Bergh heeft de prachtige collectie van Van Heek en vertelt alles over de geschiedenis van de ‘Heeren’, maar ze zegt weinig over het ontstaan van de stad en de streek en de mensen die er woonden”, zegt voorzitter Hans Hegman. Hij is namens de Wijkraad Binnenstad Bargh in het bestuur vertegenwoordigd. “Dat willen wij, de historische verenigingen en de wijkraden, graag in het museum tonen.”

Zo wordt een deel van het museum ingeruimd voor de stichting Mechteld ten Ham en de heksenvervolging en krijgt ook het St. Antoniusgilde uit ’s-Heerenberg een plek om zijn relikwieën te laten zien. “We willen het verhaal van Mechteld vertellen en er komen onder andere ook wat uitreksels van processtukken te liggen”, vertelt penningmeester Jan van Driel, die namens de stichting Mechteld ten Ham in het bestuur zit.

André van den Bosch, penningmeester van het gilde, brengt wat pronkstukken uit de historie van het broederschap in. “Wij bestaan al sinds 1574 en nemen een belangrijke plaats in het cultuurhistorisch erfgoed van ’s-Heerenberg in. Dat mag niet ontbreken in het museum.”

In de andere helft van het museum wordt de ontwikkeling van de stad en streek getoond, waarbij de focus op de Middeleeuwen ligt. “Maar ook de rest van de geschiedenis van het ‘land van Bergh’ komt aan bod”, belooft Hegman. “Die laten we bijvoorbeeld in thematentoonstellingen zien.”

Exploitatie
Bij de exploitatie van het museum wordt samengewerkt met verschillende partners. Zo zijn er inmiddels verbindingen gelegd met Huis Bergh, het Liemers Museum en de Heemkundekring Bergh. Daarnaast heeft zalencentrum De Gracht een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het museum. Die stelde immers de ruimte beschikbaar.

“Het Liemers Museum steunt ons bij de invulling van de tentoonstellingen. We kunnen hun deskundigheid, collectie en depot ten volle gebruiken”, zegt Hegman. “Bij Huis Bergh en de Heemkundekring zit veel kennis, waar we eveneens gebruik van kunnen maken. Maar ook de gemeente Montferland is een goede gesprekspartner gebleken. Verbinden is voor ons het toverwoord. Elkaar versterken is de succesformule.”

Open huis
Om iedereen alvast kennis te laten maken met de nieuwe locatie van het museum, worden de deuren van het Van Esserenhuis zondag 30 november open gezet. Van 11 tot ongeveer 17 uur zijn onder andere het gilde en de stichting Mechteld ten Ham aanwezig. “Onze vendeliers zijn er en met de gildetrom trommelen we iedereen op om binnen te komen kijken”, zegt Van den Bosch.

Verder wordt er wat over de archeologische vondsten bij woonzorgcentrum Gertrudis verteld, is er een presentatie van de rijke geschiedenis van Bergh en zijn er activiteiten voor de kinderen. Hegman: “We hangen een groot prikbord op, waar mensen de hoogtepunten uit hun eigen geschiedenis in woord en beeld kunnen ophangen. Zo schrijven we samen de historie van Bergh.”