Spoorwegtunnel open, behalve voor vrachtverkeer

DIDAM – De nieuwe spoorwegtunnel, die de Hengelderweg met de Zuidelijke Randweg in Didam verbindt, gaat maandag 27 oktober toch open. Vanaf morgen kan iedereen, behalve het vrachtverkeer, gebruik maken van de onderdoorgang.

De nieuwe spoorwegtunnel in Didam gaat maandag 27 oktober open, behalve voor het vrachtverkeer.

De nieuwe spoorwegtunnel in Didam gaat maandag 27 oktober open, behalve voor het vrachtverkeer.

Over het tijdstip van opengaan van de tunnel was onlangs nog enige discussie met de Wijkraad Zuid en Wijkplatform ‘de Kom’. Zij vreesden voor een toename van het verkeer en daarmee de veiligheid van de schoolgaande jeugd op het moment dat het eerste deel van de Zuidelijke Randweg openging.

“In het verleden zijn er dan ook afspraken met de gemeente gemaakt dat de tunnel pas opengaat als de hele rondweg klaar is”, zei Harry Derksen, voorzitter van de Wijkraad Zuid, toen. “Op dit moment moet het laatste deel, vanaf de Dijksestraat tot aan de Bievankweg, echter nog worden aangelegd.”

Vrachtwagenverbod
Nieuwe afspraken over een tijdelijk vrachtwagenverbod in het hele gebied deden de wijkraden echter besluiten hun bezwaren in te trekken. “Gedurende de aanleg van het laatste deel van de rondweg zijn onder andere de Haaghweg, Melderstraat en Dijksestraat verboden gebied voor vrachtwagens, uitgezonderd bestemmingsverkeer”, vertelt Gerard Lamers, voorzitter van Wijkplatform ‘de Kom’. “De gemeente heeft de politie gevraagd daar per direct te handhaven en zo nodig direct te bekeuren.”

Inmiddels zijn ook de voorbereidingen voor de aanleg van het laatste deel van de rondweg, tussen de Dijksestraat en Bievankweg, gestart. Ondanks een aantal zienswijzen. “Deze waren echter niet gericht tegen de rondweg zelf en hebben dus geen opschortende werking”, zegt wethouder Tanja Loeff. Als het weer niet tegenzit, verwacht de gemeente dan ook in januari 2015 de hele zuidelijke randweg klaar te hebben. Ook vindt dan pas de feestelijke opening van de tunnel plaats.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.