Spontaan speelt ouderwetse klucht in decor met veel deuren

ZEDDAM – Toneelgroep Spontaan speelt zaterdag 17 en zondag 18 maart drie keer de Engelse komedie ‘Maak plaats voor mevrouw’ in het dorpshuis in Zeddam. Deze ouderwetse klucht in een decor met veel deuren is zaterdag te zien om 20 uur en zondag om 14 en 20 uur.

Toneelvereniging Spontaan speelt dit jaar de Engelse klucht ‘Maak plaats voor mevrouw’.

De voorstelling gaat over drie koppels die allemaal één woning, tien hoog in een flat in Londen, willen gebruiken voor een buitenechtelijke relatie. “En dat zorgt natuurlijk voor veel verwarrende situaties”, vertelt Ludo Roes, die de rol van de man des huizes Phillip Markham speelt.

Samen met zijn compagnon Henry Lodge, vertolkt door Ewald Venderbosch, runt Phillip een uitgeverij in kinderboeken. Phillip is de serieuze, harde werker, terwijl flierefluiter Henry het werk en zijn huwelijk niet zo nauw neemt. Henry houdt er dan ook diverse vriendinnetjes op na. Als ook zijn vrouw Linda (Jolanda van Dulmen) een date met een andere man heeft, lijkt alles fout te gaan.

Beiden hebben hun geliefde uitgenodigd in de flat van Phillip en Joanne (Wendy Veurink) Markham, die deze avond buiten de deur eten. Intussen denken ook huismeid Sylvie (Renske Evers) en woninginrichter Alistair Spenlow (Bas Ketelaar), die er al weken een geheime relatie op na houden, eindelijk een keer het rijk alleen te hebben. De bekende kinderboekenschrijfster Olive Harriet Smyth, gespeeld door Hetty Kappert, zorgt voor nog meer verwarring.

“Het is een heel snel toneelstuk met veel Engelse humor”, zegt Kappert. “Daardoor was het ook een pittig stuk om in te studeren. Vrijdagavond is de generale repetitie en spelen we voor het eerst in het decor met al die deuren. Dat is altijd weer spannend. Maar die spanning is er voor iedere voorstelling. En elk jaar zetten we weer iets moois op de planken.”

V.l.n.r. Ludo Roes, Bas Ketelaar en Ewald Venderbosch tijdens de repetities.

Kaarten
Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij Nicole’s Hairstyling aan het Gerrit Varwijkplein 13 en bij Dongelmans Chocolaterie aan de ’s-Heerenbergseweg 14b. Voor aanvang van de voorstellingen is het ook nog mogelijk om een kaartje te kopen aan de kassa van het dorpshuis. Kijk voor meer info op de website van Spontaan.

Openluchtspel
Voor volgend jaar heeft Spontaan ook al grootse plannen. Dan wil de toneelvereniging een openluchtspel brengen in het nieuwe natuurtheater in ’t Zandgat van Zeddam. “Bij de opening van het natuurtheater hebben we gezegd dat we daar zo snel mogelijk een keer wilden spelen”, vertelt voorzitter Petra Bieleveldt. “Dat gaat waarschijnlijk medio juni 2019 gebeuren. We hebben regisseur Joke Kok, waar we al vaker mee hebben gewerkt, gevraagd hiervoor een stuk te schrijven.”