Spaanse avond Filmhuis Didam rondom docu Tijs Groen

DIDAM – In samenwerking met ‘Burgers van Diem’ opent Filmhuis Didam op 26 augustus het nieuwe filmseizoen met de documentaire ‘The Horseshoe’s Happiness’. De documentaire gaat over de 30-jarige Didammer Tijs Groen.

Tijs GroenTijs Groen is een voormalig topatleet (drie keer Nederlands kampioen), die besloot in 2014 met atletiek te stoppen om een bijzondere muzikale droom in Zuid-Spanje te verwezenlijken. Tijs en zijn broer Kobus (van de band Miss Montreal) treden tijdens de opening van het nieuwe filmseizoen ook op in Meulenvelden. Daarbij maakt Burgers van Diem de Spaanse avond compleet net Spaanse hapjes en drankjes.

Tijs speelde altijd al gitaar als hobby, maar had nooit het idee om professioneel muzikant te worden, in tegenstelling tot zijn broer Kobus, die fulltime bassist is bij Miss Montreal. In 2013 werd Tijs tweede bij het door de AVRO georganiseerde porgramma ‘De beste gitarist van Nederland’ en dat motiveerde hem om te verhuizen naar het kustplaatsje La Herradura (‘Hoefijzer’) in Andalusië. Daar leeft hij vanuit een omgebouwde bestelbus en bestudeert hij de Spaanse gitaar, ontmoet hij inspirerende muzikanten en speelt hij in bars en restaurants of gewoon op straat wanneer hij daar zin in heeft.

Documentaire
De film over Tijs Groen is gemaakt door Jeroen Stultiens. Hij had twaalf jaar lang een productiebedrijf in Amsterdam, dat zich specialiseerde in reisprogramma’s en promotiefilms voor de reisbranche. In 2014 emigreerde hij naar La Herradura en ontmoette daar Tijs. Deze ontmoeting leidde als snel tot een nieuw filmproject.

De emigratie, de positieve energie en de creativiteit van beide heren komen samen in de 63-minuten durende documentaire ‘Het Geluk van het Hoefijzer’. De film volgt Tijs tijdens zijn eerste jaar in Spanje en doet op eerlijke en inspirerende wijze verslag van de muzikale ontdekkingsreis. Met ups en downs leert de muzikant omgaan met zijn nieuwe levensstijl en wordt hij geconfronteerd met de consequenties van zijn keuzes.