Sjoerd Willemsen kroont zich tot kermiskoning van Beek en Loerbeek

BEEK/LOERBEEK – Sjoerd Willemsen heeft zich maandag 29 augustus tot kermiskoning 2016 van Beek en Loerbeek geschoten. Die dag werden de schietwedstrijden van het Sint Jansgilde gehouden.

Het nieuwe koningspaar neemt de vendelhulde in ontvangst. Foto Ben Boers
Het nieuwe koningspaar neemt de vendelhulde in ontvangst. Foto Ben Boers

Het koningschieten begint traditioneel met een openingsronde. De zittende schutterskoning Marc Jacobs, het gildebestuur en Gerard Hendriksen, namens de Gabriëlparochie, losten de beginschoten.

Gewoonlijk worden daarna de onderdelen van de houten vogel in een bepaalde volgorde eraf geschoten. Dit jaar begon het koningschieten echter met een bijzonder voorval. “Aan het einde van de openingsronde viel de staart van de vogel zonder dat iemand er één schot op had afgevuurd”, vertelt Ben Boers namens het Sint Jansgilde. “Volgens de reglementen is het onderdeel dat naar beneden komt voor diegene die het laatst een schot heeft gelost.” Tot zijn verbazing werd gildemeester Martijn Heebing op deze bijzondere wijze winnaar van de gevallen staart.

Bij het reguliere koningschieten bij de heren wist Sjoerd Willemsen vervolgens na 238 schoten de romp naar beneden te schieten. Hij koos zijn vriendin Marjolein van Essen tot koningin. Bij de dames was het Natascha Rutjes die na een lange strijd de romp van de vogel liet landen.

’s Avonds werden Sjoerd en Marjolein aan huis opgehaald door een bonte optocht van schutters, officieren en de muziekvereniging. Op de kruising Den Hamweg-Meizoenstraat lag een boomstam van ongeveer een meter doorsnede die de weg versperde. Deze moest door de bielemannen worden geslecht voordat met een vendelhulde de nieuwe koning kon worden verwelkomd. Tijdens het doorhakken werd afscheid genomen van bieleman Marcel Lanters, die na jaren van trouwe dienst het bijltje neerlegt.

Op www.sintjansgilde.nl zijn alle uitslagen van de schietwedstrijden ‘kermis 2016’ te vinden. Binnenkort worden hier ook foto’s van de kermis in Beek-Loerbeek geplaatst.