Sjeng Schalken op 40-jarig jubileum TV Zeddam

ZEDDAM – Vijf mannen en één vrouw klopten veertig jaar geleden aan bij het St. Oswaldusgilde in Zeddam met de vraag of ‘het gild’ een paar tennisbanen voor ze wilde aanleggen. Als locatie voor de nieuwe tennisvereniging hadden de zes ’t Zandgat op het oog. Toen bleek dat er voldoende animo was voor de nieuwe vereniging, ging het gilde overstag.

De leden van de jubileumcommissie. In het kader van het 40-jarig bestaan van TV Zeddam organiseren zij onder andere een jubileumtoernooi en tennisclinic met Sjeng Schalken.

“De zes initiatiefnemers hadden toen al 270 leden verzameld”, weet voorzitter Brenda van Maastrigt van Bert Spenkelink. Hij behoorde samen met zijn vrouw Ria Spenkelink tot de oprichters van de tennisvereniging. In de voormalige zandafgraving legde het gilde daarom direct vier tennisbanen aan en zette het een keet neer als kantine. “Er lag toen nog geen weg”, zegt Van Maastrigt. “Als er drank moest komen voor de kantine, werd er een trekker geleend van de boer, die door het mulle zand naar beneden reed.”

Zandgat
Veertig jaar later huist Tennisvereniging Zeddam nog steeds in ’t Zandgat. De weg is inmiddels verhard. Midden jaren tachtig, toen de vereniging met 400 leden floreerde, werden bovendien de banen vijf en zes aangelegd en bouwde het gilde een nieuw clubhuis. Van Maastrigt: “Het St. Oswaldusgilde is nog steeds eigenaar. Alleen de lampen rond de banen zijn ons eigendom. Het geld hiervoor is ooit met bingoavonden bij elkaar verzameld.”

Op deze bijzondere locatie viert TV Zeddam komende week ook haar jubileum. Dat doet ze met een jubileumtoernooi van zondag 28 mei tot en met zondag 4 juni. Op zaterdag 3 juni is er bovendien een tennisclinic met Sjeng Schalken, gevolgd door een receptie en feestavond. “De komst van Sjeng is mede mogelijk gemaakt door autobedrijf Harold Arendsen.”

Clinic
De clinic begint om 13.30 uur en er is plek voor 64 deelnemers. “Iedereen kan zich aanmelden, jong en oud, lid of geen lid.” Dat kan via secretariaat@tvzeddam.nl of via de website van de vereniging. “Deelnemers worden op sterkte ingedeeld in een groep. Sjeng begeleidt de groepen en wordt daarbij gesteund door onze tennisschool. Aansluitend geeft hij een demonstratiewedstrijd.”

Tot 13 uur vinden er die dag ook wedstrijden plaats in het kader van het Pitch en Putt Doetinchem Jubileumtoernooi. “Als het een succes wordt, willen we het volgend jaar weer organiseren”, zegt Van Maastrigt.

Daarmee krijgt TV Zeddam twee tennistoernooien. Het populaire Zandgattoernooi wordt namelijk ook al zo’n dertig jaar gehouden. “Ook dat is ooit gestart door Bert Spenkelink”, weet Van Maastricht. “Vroeger heette het daarom het Spenkelinktoernooi. Hier komen nog altijd veel tennissers op af. Mensen komen voor de prachtige locatie en voor de gezelligheid. Hopelijk doen ze dat volgende week ook en wordt het jubileumtoernooi eveneens een groot succes.”