Schuttersbogenroute Didam in Inventaris Immaterieel Erfgoed

DIDAM – De Schuttersbogenroute Didam is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De bogenroute, die dit jaar voor de 25ste keer wordt verreden, is daarmee één van de in totaal dertien Nederlandse tradities die zijn bijgeschreven aan de inventaris.

De boog aan de Kerckhoveweg in 2016.

De overdracht aan nieuwe generaties is heel belangrijk in de borging van het immaterieel erfgoed. De dertien nieuwe beschrijvingen weten allemaal jongeren actief te betrekken bij hun erfgoed. Zo bouwen kinderen bij de schuttersbogenroute in Didam al kinderbogen. Zoals in de Kerckhovebuurt in de buurtschap Greffelkamp.

“Wij maken net als mama de roosjes voor in de boog”, vertelt de tweeling Pien en Rinke (8) Lenderink. “En ik help met het insteken van het groen en het schilderen van het hout”, vult Niels (11) zijn zusjes aan. “Maar we doen ook zelf de boodschappen. Met meer dan tien kinderen uit de buurt beginnen we al in mei met de voorbereidingen. Dan is de eerste vergadering.”

Vorig jaar stonden er in de voormalige gemeente Didam in totaal 45 erebogen. Deze worden gebouwd voor de koningen en koninginnen van de zeven schutterijen. Alle bogen worden verbonden door de schuttersbogenroute. Hier rijden tijdens het schuttersfeest op zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 juli weer duizenden fietsers onderdoor.

Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een belangrijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap.

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het samenstellen van een inventaris van immaterieel erfgoed is één van de verplichtingen die hiermee samenhangt.