Schutterij St. Isidorus zet zichzelf op de kaart

DIDAM – Schutterij St. Isidorus heeft zichzelf afgelopen weekend op de kaart gezet. Met de organisatie van het Gelders Landjuweel 2017 liet ze zien waar een ‘kleine’ buurtschap groot in kan zijn. In drie dagen tijd werden er in Oud-Dijk zo’n 5000 gasten ontvangen. Zij kregen een uitgebreid programma voorgeschoteld, waarin oude tradities weer nieuw leven werden ingeblazen.

Zeeuwse ringrijder.
Het Stihl Timberteam.

Het schuttersevenement begon vrijdag met het Jeugdlandjuweel, waarbij honderden leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het ‘Didamse’ basisonderwijs streden voor hun eigen koningstitels. ’s Middags was er een symposium. Hier spraken commissaris van de Koning Clemens Cornielje, oud-bankdirecteur Bart Jan Krouwel en Linda Commandeur, betrokken bij diverse burgerinitiatieven, ruim honderd genodigden toe over naoberschap in de hedendaagse praktijk.

Het Landjuweel werd zaterdag voortgezet met een naobermiddag. Op het evenemententerrein vonden diverse demonstraties plaats van onder andere de majorettes, vendeliers en schutters. Hoogtepunten waren echter de bielemanworkshop van het Stihl Timberteam en de wedstrijden van de Zeeuwse ringrijders.

Vendelen door schuttersgilde.

De zaterdagavond begon met de officiële opening van het Gelders Landjuweel 2017. Die kreeg een passend vervolg met een feestavond in de enorme schutterstent, waarbij de ruim 1400 bezoekers er samen met toporkest Kaliber een mooi feest van maakten.

Wedstrijden
Velen van hen moesten zondagmorgen al weer vroeg aantreden voor het defilé en de grote mars door de buurtschap Oud-Dijk. Hierbij liepen 51 schutterijen en schuttersgilden mee. Vooral de gilden met hun traditionele kleding, trommels en gebruiken trokken daarbij veel bekijks.

De schietmarathon.

Na de mars begonnen de wedstrijden en de demonstraties. Nieuw was de schietmarathon. Hierbij kwamen het Brabants, Limburgs en Gelders schieten bij elkaar. In Limburg schieten ze op böllekes, in Brabant op de wip en in Gelderland op lepeltjes. In Oud-Dijk werden deze drie elementen aan elkaar gekoppeld.

Koning(in)schieten.
Op de oehoe.

Ook het koningschieten was anders dan anders. Voor de prijzen werd er nog wel op een vogel geschoten, maar voor de titel van Landjuweelkoning moesten de Gelderse schutterskoningen een oehoe naar beneden halen. Deze stond op een plank. Degene die de  plank doorschoot, mocht niet zich niet alleen Landjuweelkoning 2017 noemen maar ook de houten oehoe voorzien van een gravure mee naar huis nemen. Die eer viel uiteindelijk te beurt aan Richard Gunsing van schuttersgilde St. Hubertus Ulft.