Schmuggeltocht 3.0 door hele grensregio

’s-HEERENBERG/DIDAM – De Schmuggeltocht bestaat dit jaar niet uit één, maar uit twee routes. Deelnemers aan de grensoverschrijdende fietstocht kunnen zondag 10 september kiezen voor het zuidelijke parcours via Emmerich, Anholt en Netterden naar ’s-Heerenberg. Noordwaarts gaat de route van ’s-Heerenberg naar Didam, Zevenaar, Rijnwaarden en Elten.

De organisatie van de Schmuggeltocht is dit jaar uitgebreid met Kunstwerk! De Liemers, Vereniging Leefbaar Netterden en Heimatverein Anholt. Op de foto staan de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten. Foto Esther Ruesen

De fietstocht gaat net als tijdens de vorige twee edities deels over de vroegere smokkelroutes van Nederland naar Duitsland. Onderweg passeren de fietsers diverse oude grensovergangen, waar ze door ‘douanebeambten’ worden gecontroleerd op smokkelwaar. “Hiervoor heeft het Grenslandmuseum Dinxperlo oude uniformen beschikbaar gesteld”, vertelt Esther Ruesen namens Welkom, één van de organisatoren van de Scmuggeltocht 3.0.

Bij de start krijgen de deelnemers voor 2,50 euro per persoon een route, smokkelpaspoort en smokkelwaar mee. “In de buurt van de groene grenzen wordt in hun paspoort een oude zoll- of douanestempel gezet. Ook vinden hier ludieke activiteiten plaats. Zo is er straattheater van een jeugdtoneelgroep uit Netterden en Azewijn en heeft Theater 2000 weer een act ingestudeerd.”

Startplaatsen
De routes hebben beiden een lengte van 45 kilometer en starten op zes verschillende locaties. Naast het Barghse Huus in ’s-Heerenberg en het Rheinmuseum in Emmerich zijn dat dit jaar ook Bibliotheek Montferland in Didam, het Liemers Museum in Zevenaar, Partycentrum Terhorst in Netterden en het Heimathaus in Anholt. Overal zijn oplaadpunten voor de elektrische fiets aanwezig.

“Vorig jaar hadden we één route van 17 kilometer, maar dat vonden veel mensen tekort”, zegt Ruesen. “Bovendien wilden de culturele voorzieningen in Zevenaar (Kunstwerk! De Liemers) ook graag meedoen. Daarom hebben we de fietstocht verlengd en uitgebreid met vier extra startpunten.”

Activiteiten
Op alle startpunten is koffie en thee verkrijgbaar tegen een ‘vriendelijke prijs’. Terhorst in Netterden biedt de fietsers daarnaast een schmuggelontbijt of schmuggellunch voor een speciale smokkelprijs. Verder zijn er onderweg theatervoorstellingen, lezingen en is er muziek. Het Figuren- und Marionettentheater Tik speelt om 11, 12 en 13 uur mimevoorstellingen van vijftien minuten bij Slösschen Borghees. Ruesen: “We houden de activiteiten bewust kort, zodat mensen ook weer snel op de fiets kunnen.”

In de bibliotheek in Didam presenteren Didamse schrijvers hun werk tijdens het Schrijverscafé. Verder zijn er tentoonstellingen in het Rheinmuseum in Emmerich en het Heimathaus in Anholt, dat 70 jaar bestaat. “Omdat we de Schmuggeltocht hebben verplaatst van mei naar september haken we dit keer ook aan bij Open Monumentendag en de Duitse Denkmaltag. Deze streek kent veel monumenten, waarvan er verschillende langs de route liggen. Ook die zijn zondag door de fietsers te bezichtigen.”

Deelnemers aan de Schmuggeltocht 3.0 kunnen zondag 10 september tussen 10 en 15 uur starten. De routes zijn dan op de zes startpunten verkrijgbaar.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.