’s-Heerenbergse kelder atelier voor special effects en filmrekwisieten

’s-HEERENBERG – De ene keer maakt hij een masker, dan weer een gezichtsprothese voor een verwonding of een grotere neus. Zijn personages zijn veelal griezelig en komen het best tot hun recht in science fiction-, horror- en actiefilms. “Mensen denken daardoor dat ik een beetje luguber ben, maar mijn werk leent zich nu eenmaal niet zo voor een romantische komedie”, lacht Rolf te Booij (24).

Rolf te Booij tussen zijn werk, met links de slapende kroegeigenaar Dirk Slok.
Rolf te Booij tussen zijn werk, met links de slapende kroegeigenaar Dirk Slok.

De ’s-Heerenbergenaar won onlangs de Rabobank Kunstprijs voor Aanstormend Talent. In de kelder van zijn ouderlijk huis aan de Zeddamseweg maakt hij inmiddels een jaar of zeven maskers, bustes en poppetjes van siliconen, kunststoffen en nepbrons. Eerst hobbymatig, maar sinds 2011 staat hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

“Toen kreeg ik van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam de opdracht om voor een commercial een Aliën te maken”, vertelt Te Booij. “Inmiddels zit ik zelf op de filmacademie en heb ik vorig jaar vrijwel alle special effects voor de afstudeerprojecten gemaakt. Ik volg de opleiding production design en ben de enige op de academie die dit soort dingen maakt. In overleg met de regisseur ontwerp ik het vormgevende concept voor de film. Het vak kent vele aspecten. Zo maak ik niet alleen rekwisieten en special effects, maar bouw ik ook decors en ontwerp ik kleding die in de sfeer en het tijdsbeeld van de film passen.”

Te Booij werkt vooral in opdracht. Ook omdat hij naast zijn studie bijna geen tijd heeft voor vrij werk. “Maar elk project is anders, omdat de toepassing steeds verschillend is”, zegt hij. “Ik maak mijn werken aan de hand van referenties – foto’s of illustraties – of uit het niets met eigen schetsen. Vervolgens boetseer ik van klei een mal, die ik gebruik als model voor de maskers en bustes. Tenslotte schilder ik ze en maak ik er desgewenst haarwerk in.”

Op dit moment werkt hij samen met een aantal medestudenten aan een korte science fiction film, die over een maandje in zijn werkkelder in ’s-Heerenberg wordt opgenomen. “Ieder jaar moeten we een buitenschoolse opdracht doen”, zegt Te Booij. “Onze eerste film heet ‘Baardmos’, waarvoor we hier een eenmanscapsule bouwen. De nepacteur, een afgietsel van de slapende kroegeigenaar Dirk Slok, heb ik inmiddels klaar.”

Horrorfilm
Verder hoopt Te Booij binnenkort wat special effects voor een Georgische horrorfilm te mogen maken, waarvoor hij vorige maand een offerte heeft uitgebracht. “Denk daarbij aan afgehakte handen en griezelige personages.” Toch is het werk van Te Booij niet alleen maar luguber. Zo maakt hij ook relatiegeschenken voor bedrijven en krijgt hij af en toe opdrachten van Kevin van den Bergh uit Zevenaar. “Hij ontwerpt onder andere de personages voor de TV-Kantine en werkte mee aan Shrek de Musical. Ook dat soort dingen kan ik maken.”

Meer  over het werk van Te Booij staat op zijn website www.rfxprops.com.