’s-Heerenberg weer even op kaart als Waskuupstad

’s-HEERENBERG – Voor d’Olde Waskupen begint het carnaval vanavond om 19.11 uur met de onthulling van het monument op De Bleek door Prins Henk II. Daarna worden de Commandeurs in de Orde van d’Olde Waskuup benoemd.

Foto Theo Sommers
Foto Theo Sommers

Deze onderscheiding gaat naar mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor het carnaval in ’s-Heerenberg. Ook ontvangt de bedenker van het Waskupenmotto 2015, ‘Dat mo-j belève’, een onderscheiding en een oorkonde.

Ook wordt op de vrijdagavond in het ‘Hof van Hedel’ (Gertrudis) de hoogste onderscheiding van d’Olde Waskupen uitgereikt, de Orde van de Berghse Kei. Die prijs gaat naar een persoon, groep of instelling in de regio, die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal-cultureel of maatschappelijk gebied.

Carnavalszaterdag begint om 9.30 uur met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk. Na afloop van de kerkdienst trekt iedereen naar De Bleek, waar om 10.30 uur het jeugdmonument onthuld wordt door Jeugdprins Dave I. Aansluitend is er een jeugdhappening bij De Gracht, waarmee het jeugdcarnaval wordt geopend. ’s Middags maken de prinsen, het gevolg en het bestuur een rondgang door Waskuupstad en bezoeken zij verschillende buurten en straten.

Grote optocht
Zondag trekt om 14.11 uur een grote bonte stoet door de straten van Waskuupstad. De grote optocht gaat van start vanaf de Slotlaan. Uiteindelijk komt de stoet voor de tweede keer bij het Stadhuis, waar Prins Henk de sleutel van de stad krijgt uitgereikt. Tevens worden daar de prijzen van de optocht bekend gemaakt.

Carnavalsmaandag is de dag van de jeugd en de kinderoptocht, die zich de laatste jaren weer in een grootse belangstelling mag verheugen. Vanaf 14.11 uur trekt er een lange stoet door de straten.

Prestatietocht
Dinsdagmorgen wordt er een bezoek gebracht aan de bewoners van Gertrudis. Aansluitend gaat om 11.11 de prestatietocht van start bij ’t Olde Veld waarbij alle carnavallisten zich aan kunnen sluiten.

Het ochtendprogramma is een opwarmertje voor wat er ’s middags nog gaat komen. Eerst is er om 12.41 uur een jeugdhappening in De Gracht. Daarna volgt de Rommeloptocht. De tocht eindigt op de Bleek waar met het pop verbranden een einde komt aan het jeugdcarnaval 2015. De ‘groten’ hebben dan nog de hele avond. Om middernacht is het pop verbranden voor de volwassenen.

Kijk voor de routes van de optochten en het volledige programma in Waskuupstad op www.waskupen.nl.