‘Project’ Joop Boxstart Bend krijgt vervolg met ‘Disse kant’

DIDAM – Het zou eigenlijk maar bij een paar optredens blijven. Tijdens de opnames van de eerste singel ‘Zo Mooi’ klikte het echter zo goed dat werd besloten de Joop Boxstart Bend een vervolg te geven. Dat leidde uiteindelijk tot de productie van een complete cd ‘Disse kant’, die zondag 2 november wordt gepresenteerd in Gasterij de Harmonie in Didam.

Joop Boxstart achter de gitaar in zijn fietsenwinkel in Babberich. Hij schrijft er ook de teksten voor zijn liedjes en verkoopt er kaartjes voor de concerten.

Joop Boxstart achter de gitaar in zijn fietsenwinkel in Babberich. Hij schrijft er ook de teksten voor zijn liedjes en verkoopt er kaartjes voor de concerten.

“Het is begonnen als een cd project opgezet door John te Dorsthorst, Jos Wissink en ik”, zegt Joop Boxtstart. “Met Willem Kossink, Andy van Solingen en Peter Loeters zijn daar nog drie musici bij gezocht. In januari en februari hebben we een paar keer opgetreden in de kapel van het Albertusgebouw in Didam en waren er concerten in Babberich en de Achterhoek. In die periode zijn we meer dan muzikale vrienden geworden en daarom hebben we het project een vervolg gegeven.”

‘Disse kant’ bevat twaalf nummers. Liedjes die al eerder werden uitgebracht en nieuwe nummers. “Het is een heel gevarieerd album geworden met serieuze liedjes, maar ook met veel humor”, vertelt Boxstart in zijn fietsenwinkel aan de Dorpsstraat in Babberich, die deze dagen meer op een boekingsbureau lijkt. “Alles is in het dialect gezongen en veel teksten gaan over de Liemers en de Achterhoek. Maar er staat ook een heuse moderne smartlap op, Elly, over mijn eerste liefde. Zo heette ze overigens niet, maar het gaat wel over mijn eerste meisje toen ik 15 of 16 jaar was.”

‘Disse kant’
De titelsong ‘Disse kant’ gaat over de Liemers en Achterhoek, de streek waar alle muzikanten die aan de cd meewerkten werden geboren. “‘Disse kant’ is waar we altijd vertoeven. Als ik vanuit Westervoort over de Pleybrug ‘disse kant’ op rijdt en de heuvelrug zie, dan kom ik thuis, thuis in de Liemers en Achterhoek.”

De titelsong wordt tijdens de presentatie gezongen door Quinten Dikschei, die net als de Doetinchemse zangeres Sabine Elfers een gastoptreden geeft. Dikschei is de nieuwe zanger van Kaliber, de band waarin ook Jos Wissink en Andy van Solingen spelen. Aan de cd werkten daarnaast onder andere violist Matthijs Barnhoorn van Magna Carta, Sjoerd van Bommel, Bart-Jan Baartmans, de Barghse Jonges en Henry Welling mee.

“Ik vond het al een geweldige eer om samen te werken met de leden van de Joop Boxstart Bend”, zegt Boxstart. “Nu doen er nog meer fantastische muzikanten mee. Daar mag ik dan tussen zitten om de boel met de nodige anekdotes en humor aan elkaar te lullen. Prachtig toch.”

Extra concert
Dat de muzikale samenwerking tussen Joop Boxstart en zijn band ook door het publiek wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de grote vraag naar kaarten voor het presentatieconcert. Die waren binnen no time uitverkocht. Daarom wordt er op zondagmiddag 16 november om 14 uur nog een concert in de Harmonie gegeven.

De Joop Boxstart Bend tijdens de eerste concerten in de kapel in het Albertusgebouw in Didam.

De Joop Boxstart Bend tijdens de eerste concerten in de kapel in het Albertusgebouw in Didam.

En na deze concerten gaat de Joop Boxstart Bend gewoon door met optreden. Zo wordt ‘Disse kant’ ook gepresenteerd in Het Musiater in Zevenaar, Theater Het Barghse Huus in ’s-Heerenberg en schouwburg Amphion in Doetinchem. De datums voor deze optredens staan echter nog niet vast.

Wat wel vast staat, is dat het volgende project van de ‘bend’ al weer op de rol staat. “We willen graag een programma maken dat puur aover Diem geet”, laat Boxstart weten. “Maar ook over Loil, Nieuw-Dijk, Oud-Dijk en Greffelkamp. Ik heb nog zoveel liedjes over oud Didam liggen, waar ik nooit wat mee heb gedaan. Vroeger kwam ik veel in Loil en Didam en schreef ik onder andere het Loilse volkslied. En in de Harmonie spelen we bijvoorbeeld ‘We lopen nog één keer deur Diem’. Die tekst had ik al en John en Jos componeerden daar binnen tien minuten de muziek bij. Dat is nou de klasse van deze muzikanten.”

Kaarten
Kaarten voor het optreden van 16 november kosten een tientje en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Harmonie, A60 Recordingstudio Didam, 06-46484752, www.snaardrum.nl en Grimpeur Wielersport, 0316-248080. Tijdens het concert worden naast de twaalf liedjes van de cd nog zestien nummers gespeeld.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.