Prinsen Appie en Basje leiden carnaval De Leertrekkers

STOKKUM – In Stokkum is het carnavalsfeest alvast begonnen. Zaterdag hield carnavalsvereniging De Leertrekkers een carnavalsbal in zaal De Pluum. Donderdag 12 februari begint het feest voor Prins Appie den Eerste (Römer) en zijn adjudanten Frank Wissink en Niko van Uhm echter pas officieel.

De Leertrekkers prins en zijn gevolg.
Prins Appie den Eerste en zijn gevolg leiden het carnaval van De Leertrekkers.

’s Morgens brengen de prins en zijn adjudanten onder het motto ‘Nèèm nog un Dröpke!!’ een bezoek aan peuterspeelzaal ‘Buitenkind’, ’s avonds om 20.01 uur gaat de hoogheid naar Caritas om daar de jaarlijkse carnavalsavond te vieren. Na de derde helft bij de Stokkumse voetbalvereniging wordt de donderdagavond afgesloten bij de Raad van 11.

Vrijdag 13 februari vieren de Stokkumse kinderen feest. Onder leiding van Prins Basje I en vetrekken ze om 8.30 uur samen met Prins Appie naar de kerk voor de Heilige Mis. Daarna gaan de kinderen terug naar school waar ze een mooi carnavalsprogramma presenteren voor de hoogheden onder het motto van prins Basje: ‘Hol mien tege!!’ ’s Avonds wordt om 20.11 uur de standaard geplaatst in de tuin van Prins Appie.

Straat versieren
Op zaterdag 14 februari staat Stokkum vroeg op om de vlaggen te hijsen en de straten te versieren. De opdracht voor dit jaar is: welke straat of buurt maakt de origineelste steek van Stokkum? Vervolgens brengen de Prins en zijn adjudanten en de president een bezoek aan de straten en buurten. De jurering is weer in handen van de Olde Joekels.

De zondag begint met een rondgang en de Heilige Carnavalsmis. Om 9.01 uur verzamelt het hele gevolg zich bij de prins waarna de stoet om 9.33 uur gemoedelijk door de versierde straten van Stokkum trekt. Stokkum is dan wakker gemaakt voor de Heilige Mis die om 10.33 uur begint in de St. Suitbertuskerk. De mis wordt voorgegaan door diaken Feijen.

Sleuteloverdracht
Na de Heilige Mis wordt het carnaval officieel geopend met de sleuteloverdracht door diaken Feijen aan Prins Appie. Hiermee krijgt Prins Appie symbolisch de heerschappij over het dorp. Daarna wordt bekend gemaakt welke straat of buurt de origineelste steek van Stokkum heeft gemaakt. Vervolgens kan iedereen zich opmaken voor de optocht in Waskuupstad.

De Prins, Jeugdprins en hun gevolg verzamelen zich maandag om 10.01 uur zich bij het Klaphek, waarna er om 10.33 uur met een all-inn partytruck een bezoek gebracht aan de best versierde straat of buurt. Deze all-in partytruck heeft alles bij zich om een mooi feestje te bouwen in de buurt. ’s Middags kunnen de carnavallisten bij de Pluum of Klaphek terecht om iets te eten of te drinken. Prins Appie brengt met zijn adjudanten en president een bezoek aan de oudste en jongste inwoner van Stokkum en de zieken en bejaarden.

Rosenmontagsbal
’s Avonds vanaf 20.33 uur is er voor iedereen een Rosenmontagbal bij de Pluum. Het DJ duo Double Fun zorgt hierbij voor de muziek. Bier, wijn en fris zijn deze avond voor de all-in prijs van 22,50 euro verkrijgbaar. Wie wat sterkers wil, legt één muntje bij. Tafels kunnen vooraf worden gereserveerd, telefoon 0314-661285.

Dinsdag gaat De Raad van 11 on the Road in Waskuupstad en Prins Appie bezoekt de zieken en bejaarden in en buiten Stokkum en gaat naar de soos. Om 20.33 uur begint het Vastelaovend-bal bij de Pluum, waar DJ Jelle voor de carnavalskrakers zorgt. Om 24.00 uur wordt de Kraaienmars gespeeld en gaat iedereen met Prins Appie I naar buiten voor het aansteken van de pop. Daarmee wordt het carnaval van De Leertrekkers afgesloten.