Presentatie jubileumboek Dösvlègels op Buukskesbal

BEEK/LOERBEEK – Het was op een zaterdagmiddag in 1959 dat de ‘Krèèj’ de Arnhemseweg overstak naar de ‘Postdoef’ en zei ‘zollen wi-j gin carnavalsvereniging oprichten?’. Niet veel later schreven Harrie Spliethof, directeur van de Raiffeisenbank en Hendrik Stienissen, ‘baas’ van het postkantoor een oprichtingsvergadering uit. Zo zag carnavalsvereniging De Dösvlègels het levenslicht.

'Postdoef' Hendrik Stienissen met het jubileumboek en Bianca Berendsen, vrouw van Prins Joost I.
‘Postdoef’ Hendrik Stienissen met het jubileumboek en Bianca Berendsen, vrouw van Prins Joost I.

Inmiddels bestaan de Dösvlègels dus 55 jaar, in carnavalskringen een jubileum dat dit jaar al uitgebreid werd gevierd. Afgelopen vrijdag kreeg het feest een vervolg met het Buukskesbal bij Partycentrum De Dèèl, waarbij het jubileumboek ‘55 jaor carnaval in ut Vlégeldarp’ werd gepresenteerd. Het eerste exemplaar was voor oprichter en erelid ‘Postdoef’ Hendrik Stienissen (87).

“De Buukskescommissie maakt elk jaar een carnavalsboekje en elke elf jaar een jubileumboek”, vertelt Robert Krauts, die vrijdagavond zelf werd onderscheiden met de vetleren medaille voor het maken van zestien buukskes en twee jubileumboeken. “In die boekjes staan altijd een paar officiële dingen vermeld, maar al het andere is grote onzin.”

Prinsen
In het nieuwe jubileumboek wordt 55 jaar carnaval beschreven, waarvan de eerste 44 jaar in vogelvlucht. “De laatste elf jaar zetten we steeds een prins centraal”, zegt Werner Schuurman. “Iedere prins vertelt hoe hij dat jaar het carnaval heeft beleefd. Daarbij komt telkens het zinnetje ‘bu-j thuus, ku-j praoten’ terug. Met die vraag bellen we na de pronkzitting de toekomstig prins altijd op.”

Om een goed beeld te geven van de tijd waarin het één en ander zich afspeelde, wordt verspreid door het boek naast het Vlègelnieuws ook het wereldnieuws weergegeven. Daarnaast staat vermeld hoe het door de tijd met de prijzen van bier en patat is gegaan. “Die zijn nog nooit zo hard gestegen als in de laatste elf jaar”, lacht Marcel Hansen. “Betaalden we in 2004 nog een euro voor een biertje, in 2014 is dat al 2,20 euro.”

Ook is in het boek een artikel over de dansgarde opgenomen, die in 2014 44 jaar bestaat. “We vieren dus eigenlijk een dubbeljubileum”, zegt Krauts. ,,De hele historie van de carnavalsvereniging komt in het boek terug, maar die is wel op een luchtige manier opgeschreven.”

Buukskesbal
Op diezelfde luchtige manier werd het boek vrijdag ook gepresenteerd. Voor het Buukskesbal kregen zo’n honderd gasten, bestaande uit oud-redactieleden, bestuursleden, de Raad van Elf en iedereen die de afgelopen jaren meewerkte aan de totstandkoming van de boekjes, een uitnodiging in de bus. Net als bij het ‘echte’ boekenbal werden de heren verzocht in smoking of chaquet te komen en de dames in het lang. Daarbij waren ook Koning Willem-Alexander en Prins Silas aanwezig om hun visie te geven op het boek.

Zaterdagavond werd het feest voortgezet is residentie ’t Heuveltje. Daar vond de jubileumpronkzitting plaats met het afscheid van Prins Joost de Eerste. Als afsluiting van het jubileumweekend was er zondag nog een receptie voor Beekse en Loerbeekse verenigingen, carnavalsverenigingen uit de omgeving, sponsoren en leden. Zo’n 250 mensen gaven gehoor aan deze uitnodiging.