Politie steekt tijdens bindingsdag handen uit mouwen

BRAAMT – Eén keer per jaar houdt het politieteam Achterhoek-West een bindingsdag. Doel van de dag is om de 120 collega’s tijdens een project of activiteit beter te leren kennen. Dit jaar werd er gekozen voor een maatschappelijk project. Afgelopen donderdag zetten de agenten zich dan ook een paar uur in voor de samenleving.

Wijkagent Marcel van Bindsbergen (links) ruimt met zijn collega’s het materialenhok van de gymzaal op.
Wijkagent Marcel van Bindsbergen (links) ruimt met zijn collega’s het materialenhok van de gymzaal op.

In Montferland werd hiervoor de samenwerking gezocht met welzijnsorganisatie Welcom. Zo verzorgde de politie in Het Barghse Huus in ’s-Heerenberg een lunch voor vijftien mensen met een klein sociaal netwerk en beperkte beurs. Bij De Lockhorst in Didam klusten de dienders samen met de bewoners in de tuin. En in het dorpshuis in Braamt hielpen de agenten bij de reorganisatie van het materialenhok bij de gymzaal.

“Het was eigenlijk ook de bedoeling om de buitenruimte van de dagverzorging op te ruimen, maar er is hier afgelopen week kermis geweest en bij het schoonmaken van het kermisterrein hebben ze dit meteen meegenomen”, zegt wijkagent Marcel van Bindsbergen, die donderdag met negen collega’s aan de slag is in Braamt. “Als alternatief maakt collega Henri Kreeftenberg nu een paar rondjes met de ouderen in de politieauto door Montferland.”

Rondritjes
En dat blijkt een dankbare klus. Het ritje in de politiewagen wordt door de ouderen van de dagverzorging als een fantastisch uitje beleefd. “Ik heb een prachtige middag gehad”, roept Dela Hendriksen-van der Kemp (95) enthousiast als ze na een klein uur weer uit de auto stapt. “We zijn in Didam, Loil, Nieuw-Dijk en Loerbeek geweest en hebben ontzettend veel gezien. Het was schitterend mooi.”

Dela Hendriksen-van der Kemp beleefde een prachtige middag in de politiewagen.
Dela Hendriksen-van der Kemp beleefde een prachtige middag in de politiewagen.

“De agent heeft met ons de hele route, die ik vroeger van huis naar school aflegde, gereden”, vertelt de Loerbeekse Dinie Hazenbrink-de Reus (81). “Onderweg kwamen we mijn kleinzoon tegen. Die keek heel verbaasd ‘oma in een politiewagen?’. Hij dacht dat we waren opgepakt.”

Materialenhok
Binnen zijn de andere agenten ondertussen druk met het leegruimen van het materialenhok. Daar moet plaats worden gemaakt voor nieuwe spelmaterialen, mogelijk gemaakt door een schenking vanuit Stichting Het Gasthuis Bergh.

“In het dorp loopt een aantal initiatieven en projecten voor een gezonde leefstijl”, legt Kevin Kettering uit. Hij is voor de gemeente Montferland als combinatiefunctionaris in Braamt werkzaam. “In een periode van drie jaar proberen we samen met basisschool De Boomgaard, maar ook met de gebruikers van het dorpshuis, kinderen en ouderen een gezonde leefstijl aan te meten. Dat doen we onder andere door ze meer en beter te laten bewegen. Daarvoor hebben we die nieuwe materialen voor de gymzaal gekregen.”

Voor de vierduizend euro van Het Gasthuis, aangevuld met vierhonderd euro van de provincie, zijn verrijdbare kasten, nieuwe ballen en trapezestokken en een muziekinstallatie aangeschaft. Verder was er een bijdrage voor de ouderen die indiaca spelen en de rolstoeldansers in het dorpshuis.

“De berging is echter al tijden een rommeltje, waardoor we de nieuwe spullen niet kwijt konden”, zegt Kettering. “Samen met de politie hebben we het hele hok uitgeruimd, schoongemaakt en weer netjes ingeruimd. Een aantal oude spullen hebben daarbij plaatsgemaakt voor de nieuwe materialen. Mede dankzij de politie ziet het er nu weer keurig uit.”