Ploeteren door modder en sloten bij 20ste Baggerloop

DIDAM – Triathliem was haar tijd twintig jaar geleden al ver vooruit. In 1997 organiseerde de Didamse triatlonvereniging haar eerste Baggerloop, de voorloper van de inmiddels zeer populaire trailruns. Tegenwoordig wordt er vrijwel elk weekend wel ergens in Nederland een off-road hardloopwedstrijd gehouden.

Harry Derksen (links) en Henri Polman zijn al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de Baggerloop. Polman loopt meestal verkleed. Hij deed zondag mee aan de RenneVoorDuchenne Fun-Run.

Harry Derksen (links) en Henri Polman zijn al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de Baggerloop. Polman loopt meestal verkleed. Hij deed zondag mee aan de RenneVoorDuchenne Fun-Run.

“Ik denk dat wij destijds de eerste waren”, zegt Harry Derksen. Derksen is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de Baggerloop en liep zondag voor de zestiende keer mee. “Toen Triathliem tien jaar bestond, wilden we iets nieuws organiseren”, weet hij nog. “Hardloopwedstrijden op de klinkers waren er al genoeg, dus dachten we ‘laten wij eens lekker gaan ploeteren in de natuur, over maïsland, door sloten en bossen’.”

Het eerste jaar werd de Baggerloop alleen gehouden voor de eigen leden. Die waren echter zo enthousiast, dat de inschrijving een jaar later voor iedereen werd opengesteld. Derkseb: “In de beginjaren hadden we mooie geldprijzen voor de winnaars en kwamen er veel toplopers naar Didam. Zo’n tien jaar geleden zijn we daarvan afgestapt. We richten ons nu vooral op de recreatieve loper en geven het geld liever aan een goed doel.”

Goed doel
Sinds 2012 steunt de organisatie van de Baggerloop het Duchenne Parent Project. Onder het motto Renne voor Duchenne wordt er geld opgehaald voor kinderen die lijden aan de spierziekte. Zondag tijdens de jubileumeditie kregen de deelnemers voor elk rondje dat ze liepen een RenneVoorDuchenne-bandje. Iedere loper kon in totaal vier bandjes verdienen.

“We hebben de opzet van de loop dit jaar veranderd”, vertelt Derksen. “Het parcours bestaat niet meer uit één lange ronde van zes kilometer, maar uit een zuidelijke lus met twee slootjes van drie kilometer en een iets langere noordelijke lus. Dat maakt het ook leuker voor de toeschouwers, omdat de meeste deelnemers nu drie of vier keer langs de start- en finishlocatie bij westernboerderij ‘De Baerle’ komen.”

Het nieuwe parcours maakte de wedstrijd echter ook tot één van de zwaarste van de afgelopen twintig jaar. Daarbij maakte de vele regen van vorige week het de deelnemers nog eens extra lastig. Zij moesten zich niet alleen een weg door de dikke lagen modder banen maar ook door volgelopen sloten.

“Het parcours was echt slopend”, moest Derksen na afloop toegeven. “De hele zware stukken moesten we nu bovendien vier keer lopen. Maar dat geploeter maakt de Baggerloop nu juist zo leuk.”

Uitslag
Derksen liep de vier ronden van ruim 3,5 kilometer in ongeveer 1.24 uur. De winnaar van de Vink Baggerloop XL, Heinz van Dongen, klokte een tijd van 1.03,37. Carolien Joeken was als snelste vrouw in 1.12,54 binnen. Bij de jeugdlopen (1,5 en 3 kilometer) waren er eerste plaatsen voor Max Verbeek, Nienke Salari, Jay Scheffer, Dianthe Scherphof, Niek Nijman, Celine van Heerikhuize, Evan Oosterink en Sophie van Bergen. Hoofdsponsor Vink verscheen bij de verschillende afstanden met dertien deelnemers (inclusief kinderen) aan de start.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.