Pétanque Club Montferland zet zichzelf in schijnwerpers

ZEDDAM – Het was een drietal francofielen die in 1999 het initiatief nam om Pétanque Club Montferland op te richten. Fieke Andriessen, André Mulling en Theo Keurntjes zochten contact met de tennisvereniging of zij nog ruimte had voor een boulesbaantje. Op initiatief van Joep Rikken werd later de huidige accommodatie achter de tennisvelden aangelegd, waar inmiddels honderd leden hun boules gooien.

V.l.n.r. Els Reintjes, Wiel Thuis en Johan Heuvel meten de afstand van de boules tot het butje.
V.l.n.r. Els Reintjes, Wiel Thuis en Johan Heuvel meten de afstand van de boules tot het butje.

Zaterdag 5 juli houdt de Pétanque Club Montferland in het zandgat in Zeddam een open dag. “We willen graag weer een ons verhaal vertellen en andere mensen bij onze vereniging betrekken”, zegt voorzitter Els Reintjes. “PCM is een vereniging van honderd leden, die allemaal heel veel plezier beleven aan het spelletje. We zouden het ons kwalijk nemen als we anderen daar geen deelgenoot van maakten.”

Verknocht
Reintjes is inmiddels zeven jaar lid en raakte al na vier lessen verknocht aan het spelletje. “Er stond destijds een klein berichtje in de krant dat je vier ochtenden les kon nemen om kennis te maken met de sport”, weet ze nog. “Ik dacht ik bel op en na de eerste les was ik meteen verkocht. Inmiddels heb ik zelfs al een keer meegedaan aan het Nederlands kampioenschap, speel ik in de damescompetitie en doe ik mee aan toernooien.”

Ook haar medebestuursleden Johan Heuvel en Wiel Thuis steken hun enthousiasme voor de sport niet onder stoelen of banken. “Ik heb gevoetbald, gekegeld, gebowld en speel nog steeds tafeltennis, maar dit vind ik het leukst”, zegt Heuvel. “Jeu de boules is een heel tactisch spel”, vindt Thuis. “Elke keer word je weer geconfronteerd met je beperktheid. Bovendien speel je altijd met en tegen anderen. Dat maakt het spel moeilijk, maar ook leuk. Het is nooit hetzelfde.”

Toernooien
Pétanque Club Montferland heeft twee grote boulesbanen en één kleintje waarop in totaal zeventien wedstrijden kunnen worden gespeeld. Dat gebeurt tijdens de competities en toernooien, maar vooral in onderling verband. “Zo houden we elk jaar voor onze eigen leden een lente-, herfst- en oliebollentoernooi”, vertelt Heuvel. “Op vrijdag is het Ladiesday. Een sociaal gebeuren, waarbij ook leuk wordt gebouled. Verder houden we zes keer per jaar een ‘Bon Soir Mes Amis’ toernooi, waarvoor we ook verenigingen uit de omgeving uitnodigen.”

Leden en niet-leden kunnen echter ook hun verjaardag of een jubileum vieren op het Joep Rikkenpark. “Een feestje in combinatie met boulen voor families of bijvoorbeeld personeelsverenigingen”, zegt Thuis. “Een paar maanden geleden hield burgemeester Ina Leppink haar uitje met collega-burgemeesters nog bij ons. De sport is voor iedereen toegankelijk, zowel jong als oud, en dat willen we zaterdag graag aan iedereen laten zien.”

Open dag
De open dag duurt zaterdag van 11 tot 16 uur. Gedurende de dag zijn de drie trainers aanwezig en spelen de leden boules. “Belangstellenden krijgen van ons uitleg over de boulessport”, vertelt Reintjes. “Daarbij bieden we ze een kop koffie of thee aan. We proberen zaterdag dan ook zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor de sport.” Meer informatie is te vinden op www.pcmontferland.nl.