‘Pelé was in 1970 mijn grote inspirator’

BRAAMT – Er hangt een gesigneerd shirt van Pelé, gekocht bij de kapper van de Braziliaanse stervoetballer. In de vitrinekast liggen de handschoenen van Ajax-keeper Heinz Stuy, naast de voetbalschoenen van Broer Hunting, speler en trainer van St. Joris. Het tekent de voetballiefhebber Fred Baars, die onlangs in Braamt zijn eigen voetbalmuseum opende.

Fred Baars toont het gesigneerde shirt van Dennis Bergkamp, dat hij ‘scoorde’ tijdens de afscheidswedstrijd van de voetballer in 2006. “Ik heb ook zijn eerste wedstrijd gezien.”

Naast het Nederlands Elftal zijn Ajax, Barcelona, Liverpool en St. Joris zijn favoriete clubs. Maar hij heeft ook sjaaltjes, vaantjes en shirts van Feyenoord, Arsenal en Argentinië. “Ik ben op de eerste plaats voetballiefhebber”, zegt Baars. “Ik heb ook respect en bewondering voor andere clubs. Door de jaren heen heb ik alles verzameld wat maar iets met voetballen te maken had. Een deel van die verzameling is te zien in het museum.”

Op de zolder heeft hij echter ook nog zo’n 150 dozen met shirtjes, sjaaltjes, foto’s en videobanden staan, die het museum voorlopig niet haalden. “Het was zo moeilijk om een keuze te maken, want alle spullen hebben een verhaal”, vertelt Baars. Zoals de sjaal van de Champions League-finale tussen Liverpool en AC Milan, ter ere van Liverpool-speler Jamie Carragher.

Hoogtepunten
“Die sjaal heb ik voor 35 euro gekocht. De opbrengst ging naar Foundation 23, het rugnummer van Carragher, waarmee hij arme kinderen uit Liverpool een nieuwe kans geeft.” Trots is hij ook op het gesigneerde shirt van Dennis Bergkamp, dat hij ‘scoorde’ tijdens de afscheidswedstrijd van de voetballer tussen Arsenal en Ajax op 22 juli 2006. “Ik was ook bij zijn eerste wedstrijd Ajax-Malmö FF op 18 maart 1987. Bergkamp scoorde toen de schitterende 3-1 voor Ajax.”

Zijn voetbalverzameling begint in 1970. De toen 9-jarige Baars spaarde destijds bij Shell munten met de afbeeldingen van alle voetballers van het Nederlands Elftal. “Die werden uitgebracht met het oog op het WK”, weet Baars nog. “Maar helaas gingen we toen niet….” Tijdens dat gemiste WK in 1970 werd zijn liefde voor het voetbal echter wel aangewakkerd.

“Pelé schitterde daar. Hij was mijn grote inspirator. Brazilië heeft me vanaf dat moment ook altijd getrokken. Toen Nederland in 2014 naar het WK in Brazilië ging, werd toevallig ook net het Pelé-museum in Santos geopend. Ik heb daar tal van foto’s van en een video-opname, die ik graag nog eens wil laten zien in het museum.”

Louis van Gaal
Verder is er ook een uitgebreide collectie van Louis van Gaal te zien, de oud-trainer van onder andere Ajax, Barcelona en Oranje die onlangs het voetbalmuseum in Braamt opende. “Ik heb Louis en zijn vrouw Truus nu een paar keer mogen ontmoeten. Hij is in mijn ogen de beste coach die we ooit hebben gehad. Johan Cruyff was de beste voetballer. Van hem heb ik nog een gesigneerd vaantje. Ik heb hem begin jaren tachtig zien voetballen op de Vijverberg. Toen ik hem later ontmoette, heb ik hem een cassettebandje gegeven met radioverslagen van hoogtepunten uit zijn carrière.”

St. Joris
Naast alle voetbalrelikwieën van profclubs en nationale elftallen heeft Fred Baars in zijn museum ook een hoekje over St. Joris ingericht. Zelf speelde hij jaren voor de plaatselijke trots. “Hier staan ook mijn eigen voetbalschoenen uit de jaren ’70 en ’80 en het bord dat ik kreeg bij mijn afscheid als bestuurslid.”

Het voetbalmuseum Home of Football werd 1 juli geopend. Het museum staat in de achtertuin van Fred Baars en is elf meter lang (‘de afstand tot de penaltystip’), vijf meter breed (‘het gebied van de keeper’) en vijf meter hoog. “Zo hoog spring ik als we ooit nog eens wereldkampioen worden”, lacht Baars.

Voor meer verhalen en een rondleiding door het museum kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Fred Baars, 06-28641329. “De entree is gratis, maar een vrije gift is altijd welkom. De opbrengsten van het museum gaan naar de goede doelen Stichting Spieren voor Spieren en Stichting Bergh in het Zadel.