Oudste Naat, Teun (89) van Frits, onderscheiden

DIDAM – Wie kent er in Didam geen ‘Naatje’? Het is één van de bekendste bijnamen in het dorp. Naatje is een verbastering van de naam Bernardus Peters, die leefde van 1851 tot 1931. Inmiddels telt hij zo’n 900 nazaten, de NaNaatjes. De oudste van allemaal, Teun van Frits van Naat (89), werd vorige week door burgemeester Peter de Baat onderscheiden.

Burgemeester Peter de Baat feliciteert Teun van Frits van Naat en zijn vrouw Riet Peters-Massop met de titel ‘oudste Naat’. Foto Harm Peters

In het bijzijn van zijn familie en het Naatjescomité kreeg hij de medaille van oudste Naat omgehangen. Daar hoorde ook een kratje bier en een bos bloemen voor zijn vrouw Riet (83) bij. “Prachtig”, zei hij zichtbaar verrast. “Dit had ik niet verwacht.” Trots toonde hij de medaille aan zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. “We hebben vijf kinderen en negen kleinkinderen. Op 2 januari 2017 is ons eerste achterkleinkind geboren, Jinte van ….”

De ‘Naatjes’ houden van tradities. Zo wordt er om de zeven jaar een feest georganiseerd, waar tussen de 300 en 350 Naatjes bij aanwezig zijn. Volgend jaar vindt het Naatjesfeest voor de achtste keer plaats. Het huldigen van de oudste Naat is ook zo’n traditie. “Teun is de vijfde Naat die de medaille krijgt omgehangen”, weet Harry (van Beernd van Drikkus van Naat) Peters.

Peters
De eerste was voor Marie Som, die 92 is geworden en daarmee de oudste Naat ooit is. “Niet alle Naatjes heten Peters”, zegt Harry. “Er zijn zeven takken. De meeste personen hebben als achternaam Peters, maar de namen Giesen, Wenting, Cornelissen en Wiendels komen ook veel voor. In totaal hebben de nazaten van Bernardus Peters 105 verschillende achternamen.”

Na Marie Som mochten ook Dinie (Jansen) Peters, Riet (Gesthuizen) Peters en Jan Peters zich oudste Naat noemen. Teun nam de titel over van Jan van Beernd van Naat (1928), die naar Amerika emigreerde. Hij overleed op 22 juli 2016 op 89-jarige leeftijd. “We wilden Teun eigenlijk huldigen op het volgende Naatjesfeest, maar hebben toch niet zo lang gewacht”, vertelt Harry. “Ook Teun is al 89. We hopen dat hij nog vele jaren bij ons is, maar op deze leeftijd weet je het maar nooit. En als er iemand trots is op de naam Naatje dan is Teun het wel.”

Dus toog burgemeester Peters de Baat vorige week vrijdag naar de buurtschap Greffelkamp, waar de familie haar roots heeft liggen en de meeste Naatjes wonen, om Teun Peters de versierselen die horen bij de titel ‘oudste Naat’ om te hangen. “Normaal gesproken doe ik dat met de ambtsketting om, maar die heeft gisteren de begrotingsraad niet overleefd”, verontschuldigde hij zich. Het maakte de avond voor Teun en zijn familie niet minder bijzonder.