‘Ouderen’ laten spierballen zien bij opening beweegtuin

DIDAM – “Klappen, knippen met je vingers, spierballen laten zien en knieën omhoog.” Vanaf een podium in het Dominee Storkpark zet Olga Commandeur zondagmiddag de ‘ouderen’ massaal in beweging. Fanatiek wordt er mee gegymd met de oud-atlete, die even daarvoor samen met wethouder Ingrid Wolsing en Willeke Kleinpenning (Zozijn) de eerste Montferlandse beweegtuin achter het Albertusgebouw in Didam heeft geopend.

Out-atlete Olga Commandeur zet de 'ouderen' in beweging in de eerste Montferlandse beweegtuin.

Out-atlete Olga Commandeur zet de ‘ouderen’ in beweging in de eerste Montferlandse beweegtuin.

De beweegtuin is een initiatief van fysiotherapeut Sjors Rasing. Hij legde het idee bij de gemeente neer, die meteen enthousiast was. Met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland en Zozijn werd de tuin vervolgens in slechts veertien dagen tijd aangelegd. “Bewegen is voor iedereen belangrijk”, zegt Ingrid Wolsing in haar openingswoord. “Kinderen doen dat in de speeltuin, voor de jongeren hebben we precies een jaar geleden skatebanen in Didam en ’s-Heerenberg geopend en de ouderen hebben nu hun eigen beweegtuin.”

In eerste instantie was het de bedoeling om de tuin bij Meulenvelden aan te leggen. Dit stuitte echter op verzet van de omwonenden. De bewoners van het Albertusgebouw omarmden het initiatief voor de beweegtuin in het Dominee Storkpark echter wel direct. Zondag namen zij de toestellen dan ook als eerste in gebruik.

“Ik vind de oefeningen erg leuk”, zegt Piet Koenders, terwijl hij samen met Commandeur zijn buik- en rugspieren op de evenwichtsbalk traint. “Dat noemen we ‘planking’, omdat we een plank van het lichaam maken”, legt Commandeur uit. “Steunen tegen de stang en benen achteruit. Voel je hem?”

11 Dorpentoer
De opening van de beweegtuin viel samen met de tweede 11 Dorpentoer in Montferland. Dit gebeurde op verzoek van Gerard Lamers, initiatiefnemer van de toer. “Eind juni hoorden we tijdens een informatieavond over de inrichting van het park over de plannen van de gemeente voor de tui”, vertelt Lamers.

“Omdat de aanplant pas in het najaar kan plaatsvinden, wilden ze dan pas beginnen met de aanleg van de tuin. Daarop hebben wij voorgesteld het plan in tweeën te knippen en al eerder te starten met het grondwerk en het plaatsen van de toestellen. Daar stemde de gemeente mee in, zodat wij de opening konden koppelen aan de 11 Dorpentoer.’’

De toestellen, als een crosstrainer, voetfiets, schouderwiel, chest en core twister, staan dus. De komende weken start de gemeente met het aanplanten van de tuin, die nu nog een beetje kaal oogt. Ook wordt er een bord geplaatst, waarop staat beschreven hoe de toestellen gebruikt moeten worden. Verder komen er instructeurs, die uitleg geven, en gaan ook de fysiotherapeuten gebruik maken van de tuin.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.