“Oud gebouw aan begin van nieuwe toekomst”

DIDAM – Het nieuwe gemeentehuis is al elf weken in bedrijf. Op 1 april verhuisde de gemeente Montferland naar het voormalige kantoorpand van Vink aan de Bergvredestraat in Didam. Een officiële opening was er echter nog niet geweest. Die vond op vrijdag de dertiende juni plaats. Op de verjaardag van burgemeester Ina Leppink.

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Ina Leppink openden vrijdagmiddag gezamenlijk het nieuwe gemeentehuis van Montferland. Rechts gemeentevoorlichter Jan Wiggers met microfoon.
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Ina Leppink openden vrijdagmiddag gezamenlijk het nieuwe gemeentehuis van Montferland. Rechts gemeentevoorlichter Jan Wiggers met microfoon.

De burgemeester vierde het dubbele feest met tal van genodigden. Zo opende ze het gebouw met commissaris van de Koning Clemens Cornielje, die ook nog een woordje deed. Hij prees de gemeente onder andere dat ze niet voor nieuwbouw, maar voor vernieuwing koos. “Montferland laat zien dat een oud gebouw aan het begin kan staan van een nieuwe toekomst”, zei Cornielje.

Burgemeester Leppink noemde in haar toespraak gemeentesecretaris Ted Evers de ‘dragende kracht op de achtergrond’ bij de ‘bouw’ van het nieuwe gemeentehuis en bedankte hem hiervoor met een schaal. Beiden keken tijdens de opening nog even terug op de historie.

“Het waren in de afgelopen acht jaar vooral de gevoeligheden rondom de herindeling die de komst van het nieuwe gemeentehuis moeilijk maakten”, vond Leppink. “We hebben in die periode geprobeerd zoveel mogelijk draagvlak te creëren bij de politiek en bij de burgers, want het gemeentehuis is van ons allemaal. Mede door de invulling van Gouden Handen, met een front office en de raadzaal, is dat gelukt. Dat het gemeentehuis nu in Didam staat, heeft alleen praktische redenen.”

Johannes Diks
Verder waren er nog woorden van Maarten Willems van architectenbureau De Twee Snoeken, verantwoordelijk voor de verbouw van het voormalige pand van Vink, en André de Gelder van hoofdaannemer Rots Bouw. Tenslotte nam ook Herr Burgemeister Johannes Diks van Emmerich nog even de microfoon om zijn Montferlandse vrienden te feliciteren. “Ik heb een heel goedkoop cadeau voor u meegenomen. Ik vond het op de rommelmarkt, het kostte maar een paar euro”, zei hij in zijn beste Nederlands. Om vervolgens een straatnaambord met de naam ‘Montferland’ aan burgemeester Leppink te overhandigen.

Voordat alle genodigden naar buiten gingen voor de openingshandeling, zong het koor A Sign of Friendship het Montferland-lied. Dit werd geschreven door dirigent John Stinissen, die er zelf niet bij kon zijn, maar zijn koor via een Skype-verbinding vanuit Macedonië dirigeerde.

Na de vendelhulde van de Didamse schutterijen openden Leppink en Cornielje uiteindelijk het nieuwe gemeentehuis door een tros ballonnen in de vorm van het gemeentelogo op te laten. De middag werd afgesloten met een rondleiding door het gebouw. Zaterdag 14 juni was er nog een open dag, waarvoor alle inwoners van Montferland waren uitgenodigd.