Oud brood bakker Paul Berntsen wordt compost

DIDAM – Kampioensbakker Paul Berntsen uit Didam gaat oud brood composteren. Meerdere partijen participeren in deze Europese primeur. Na lang en intensief onderzoek slaagde de inventieve bakker erin een productieproces te ontwikkelen waarmee restbrood binnen 24 uur wordt omgezet in compost. Daartoe nam hij een compagnon uit Noord-Holland in de arm.

“Het was mijn zoon Thijs die me op het idee bracht”, zegt Berntsen. “Thijs vroeg me op een zeker moment waarom ik mijn dagelijkse restbrood niet aan arme mensen gaf. Dat zette me aan het denken.”

De ambachtelijke bakker uit Didam houdt aan het einde van elke werkdag steevast brood over. “Je probeert het per dag natuurlijk zo goed mogelijk in te schatten. Maar ik wil geen enkele klant ‘nee’ verkopen. Daarom bak ik liever teveel dan te weinig.”

Manege
“Tot voor kort werd mijn oude brood dagelijks opgehaald door een bekende hier uit de buurt. Deze bracht het brood naar varkensboeren in de omgeving en naar de paardenmanege. Daar kwam abrupt een eind aan toen de broodophaler eind vorig jaar bij een ongeval om het leven kwam. Voor mij was dat het startsein om over een andere bestemming na te denken.”

In Azië wordt al van oud brood compost gemaakt. In Europa heeft Berntsen de primeur. “Het is een waanzinnig concept, al zeg ik het zelf”, vindt hij. “Broodcompost over de nog groene aardbeitjes. En diezelfde aardbeien, dan vuurrood, niet veel later met een flinke dot slagroom op mijn eigen brood. Daar word ik vrolijk van.”

Duurzaam
BakkersCompost, zoals het nieuwe product gedoopt is, is een duurzaam, milieuvriendelijk en uitermate geconcentreerd product. Ter vergelijking: waar voor 1 hectare landbouwgrond 20.000 kilo ‘normale’ compost nodig is, volstaat voor dezelfde lap grond 7.500 kilo BakkersCompost.

Voor het productieproces zocht Berntsen contact met de jonge Noord-Hollandse firma EcoCreation. Sinds begin dit jaar produceert dit bedrijf een eigen lijn composteermachines. De machines zetten in 24 uur organisch afval om in compost en realiseren tegelijkertijd een volume- en gewichtsreductie van 85 procent.

Cornielje
Commissaris der Koning Clemens Cornielje is eveneens enthousiast over de nieuwste vinding van de Liemerse bakker. Hij zei direct ‘ja’ toen Berntsen hem vroeg om het eerste zakje BakkersCompost in ontvangst te nemen. Dat gebeurt vandaag om 17 uur in de winkel van Berntsen aan de Kerkstraat 2 in Didam. Daarbij is elke belangstellende van harte welkom. Meer informatie op www.bakkerscompost.nl.